fbpx

Strelci nasimulovali paľbu na útočníka z fakulty. Prakticky ho nešlo trafiť

Študenti stoja na rímse budovy Filozofickej fakulty Karlovej univerzity počas streľby v centre Prahy vo štvrtok 21.decembra 2023. Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe prišlo vo štvrtok o život 15 ľudí, vrátane strelca. Ďalších 25 osôb utrpelo zranenia. Strelec zasiahol aj troch ľudí v okolí budovy a došlo tiež k prestreleniu civilného vozidla, aj vozidla polície. Policajti stoja na balkóne Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK) po streľbe v centre Prahy 21. decembra 2023. FOTO TASR/AP

Po tragickej streľbe na pražskej filozofickej fakulte sa na polícii zniesla kritika, prečo po útočníkovi nepálila zo služobných zbraní. Spoločnosť Hard Task, ktorá patrí k špičke v organizovaní streleckých kurzov situáciu nasimulovala. Väčšina profesionálov cieľ na takú vzdialenosť nezasiahla. Akcie sa zúčastnil aj tvorca videohier Daniel Vávra, ktorý sa podelil o závery streleckej simulácie.

Daniel Vávra je okrem iného tvorcom videohier, napríklad úspešnej hry Mafia. Ako jeden z mnohých strelcov sa akcie s expertmi zo spoločnosti Hard Task zúčastnil. Simulácia bola pripravená tak, aby čo najviac pripomínala prípadnú streľbu policajtov na ulici mieriacu na útočníka na streche univerzity.

„Bol pripravený scenár čo najviac napodobňujúci, čo sa stalo. Vo vzdialenosti sto metrov bol terč s veľkosťou ľudského torza, okolo neho boli plochy predstavujúce okná o poschodie nižšie a vyššie. Akcie sa zúčastnilo niekoľko desiatok strelcov od špičkových profesionálov, inštruktorov streľby, polície, ale aj amatérov na rôznej úrovni,“ uvádza Vávra, ako bol strelecký pokus koncipovaný.

„Každý musel na začiatku ubehnúť so zbraňou stovky metrov, aby si dostatočne zdvihol tepovú frekvenciu, a nasimuloval tak stres. Následne spoza auta a rohu budovy strieľal v presne daných časových oknách na cieľ. Časové okná zodpovedali tomu, kedy strelca bolo vidieť, takže to vždy bolo v radoch sekúnd a celá situácia trvala pár minút, pričom čas na streľbu bol zhruba dvadsať sekúnd. Strieľalo sa z pištole Glock kalibru deväť milimetrov s pevnými mieridlami. Ja som strieľal z vlastnej pištole s kolimátorom. Väčšina z nás za ten čas vystrieľala dva zásobníky, teda okolo tridsiať rán,“ dodal Vávra k pokusu.

Výsledok streleckého pokusu neprekvapil a preukázal, že streľba z pištole, teda krátkej zbrane, na cieľ vzdialený sto metrov je neefektívna a takmer nemožná. „Najlepší bol policajt, ​​ktorý bol zároveň skúšobným komisárom, ktorý aj preteká a zasiahol šesťkrát. Tí absolútne najlepší za ním z radov profesionálov a streleckých pretekárov zasiahli zhruba štyrikrát. Mne sa to podarilo na prvý pokus iba raz, na druhý a tretí pokus trikrát. Nadpolovičná väčšina strelcov sa z pištole netrafila ani raz,“ zhŕňa závery pokusu Vávra.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie