fbpx

Bieloruská vláda zoškrtala vesmírny program. Peniaze dá na sklad zemiakov

Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko počas stretnutia s predsedom NR SR Andrejom Dankom v Paláci nezávislosti v Minsku 4. júna 2019 v Minsku. FOTO – Kancelária predsedu NR SR/ Pexels - Mark Stebnicki

Bieloruská vláda zoškrtala finančné prostriedky vyčlenené na vesmírny program a poslala ich na iný „inovatívny projekt“: výstavbu skladu zemiakov v meste Talačyn. O zmene priorít Minsku informujú bieloruské aj ruské médiá vrátane agentúry TASS.

Ministerstvo financií rozhodlo o presunutí 2 258 112 bieloruských rubľov (viac ako 607 tisíc eur) na výstavbu skladu na 20 tisíc ton zemiakov v Talačynskej konzervárni.

Väčšinu peňazí, 2 088 567 bieloruských rubľov, ministerstvo zobralo z prostriedkov vyhradených Národnou akadémiou vied „na vytvorenie bieloruského vesmírneho systému pre diaľkový prieskum Zeme“, vyplýva z údajov zverejnených štátnym informačným portálom. Zostávajúce peniaze mali ísť na vedu.

Kozmický program prišiel skrátka už na jar, keď sa vláda na jeho úkor rozhodla presunúť financie na archeologický výskum starovekého osídlenia na rieke Menka neďaleko Minsku, informuje iDNES.cz. 

Dekrét o vytvorení vesmírneho programu diaľkového prieskumu Zeme podpísal bieloruský prezident Alexander Lukašenko v októbri 2003. V roku 2007 začal vývoj družice a vypustená bola o päť rokov neskôr. Hoci jej životnosť mala byť päť rokov, opakovane bola predĺžená s tým, že by mala slúžiť na obežnej dráhe do roku 2025, pripomínajú bieloruské médiá.

Lukašenko vesmírný program určite ľutovať nebude. Okrem toho, že by vláda sotva schválila čokoľvek proti jeho vôli, niekdajší stranícky tajomník v sovietskom kolchoze sa nikdy netajil svojim vrelým vzťahom k poľnohospodárstvu. Politik, ktorý sa prezýva traktorista, dokonca práve zemiaky a ich zber opakovane urobil svojou politickou témou.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie