fbpx

Rusi v kníhkupectvách najviac kradli Orwellovo 1984. Podobá sa súčasnosti

Román George Orwella 1984 sa v tomto roku stal najčastejšie kradnutou knihou. Zdroj: Martinus.sk/ Pexels - Abby Chung

Román Georgea Orwella 1984 sa v tomto roku stal najčastejšou kradnutou knihou z regálov ruského kníhkupeckého reťazca Čitaj-Gorod. Táto dystopická klasika, ktorá bola z obchodov reťazca ukradnutá 460-krát, sa zároveň v tomto roku dostala medzi desať najčastejšie kupovaných kníh.

V románe 1984 totalitná vláda používa sledovanie, propagandu a paradoxné heslá ako: „Vojna je mier, sloboda je otroctvo a nevedomosť je sila“, aby si udržala kontrolu nad obyvateľstvom.

Novinárka Maša Karpová, autorka knihy Georgea Orwella a Rusko, prirovnala románový fiktívny národ Oceánie k Rusku v čase ukrajinskej invázie, keď „slovo ‚vojna‘ úrady okamžite zakázali a pod hrozbou trestného stíhania nariadili nahradiť ho slovným spojením ‚špeciálna vojenská operácia’“.

Predaj románu 1984 v Rusku prudko stúpol po invázii na Ukrajinu vo februári 2022, avšak medzi najpredávanejšie knihy v krajine patria prinajmenšom od roku 2010, uviedol portál The Moscow Times.

A napriek tomu, že je kniha všeobecne dostupná, boli dvaja ľudia, ktorí ju v marci 2022 v Moskve rozdávali zadarmo okoloidúcim, následne boli zadržaní a obvinení z diskreditácie ruskej armády, infomruje iDNES.cz.

Celkovo bolo v roku 2023 z kníhkupectva Čitaj-Gorod odcudzených takmer 300 tisíc kníh, čo je o desať percent menej ako v roku 2022.

Najkradnutejšou knihou zo žánru literatúry faktu sa tento rok stala Vakcína proti osamelosti: Príbehy na nápravu mozgu od blogerky Niny Nabokovovej zaoberajúcej sa duševným zdravím. Medzi ďalšie najčastejšie odcudzené položky patrili detské školské učebnice, knihy o výchove detí a zbierky rozprávok.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie