fbpx

Filozofická fakulta v Prahe ruší do konca zimného semestra výučbu, skúšky budú dobrovoľné

Policajti hliadkujú oblasť, kde ľudia kladú kvety a sviečky pred budovou Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) po štvrtkovej masovej streľbe v centre Prahy v nedeľu 24. decembra 2023. Česká republika si v sobotu štátnym smútkom pripomenula obete štvrtkovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Štátne vlajky na úradoch a inštitúciách sú spustené na pol žrde spoločne s čiernymi zástavami; na poludnie sa po celej krajine rozoznejú zvony. TASR informuje podľa správ servera iDnes.cz a televízie ČT24. Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe prišlo vo štvrtok o život 14 ľudí a 25 je zranených. Strelec bol podľa polície študentom školy a po útoku zrejme spáchal samovraždu, no strieľali po ňom aj policajti. FOTO TASR/AP

Filozofická fakulta Karlovej Univerzity ruší výučbu do konca zimného semestra. Skúškové obdobie sa uskutoční v termíne podľa harmonogramu akademického roka, skúšky budú pre študentov ale dobrovoľné, rovnako tak skladanie štátnych záverečných skúšok. Vyplýva to z informácií, ktoré fakulta zaslala študentom.

O detailoch budú študentov vedúci katedier informovať v budúcom týždni. Budova fakulty na námestí Jana Palacha, v ktorej študent školy minulý týždeň zastrelil 14 ľudí, zostane uzavretá minimálne do konca januára.

V týždni od 8. januára môžu vyučujúci zorganizovať so študentmi stretnutia, ich účelom ale nebude výučba. Aj tieto stretnutia by boli dobrovoľné. Skúškové obdobie potom začne podľa plánu od 15. januára. Atestácie budú dobrovoľné, podľa situácie môže byť ich forma upravená.

„Chceme vás uistiť, že aj keby ste nezískali za zimný semester ani jeden kredit, budete môcť v kľude pokračovať vo svojom ďalšom štúdiu a v budúcnosti štúdium úspešne dokončiť,“ uviedla fakulta.

Na báze dobrovoľnosti sa uskutočnia aj štátne záverečné skúšky. „Neúčasť na štátnych záverečných skúškach v januári a februári 2024 u nikoho neohrozí možnosť v pokoji a úspešne dokončiť štúdium, študenti prihlásení k štátnym záverečným skúškam, ktorí ich nebudú chcieť teraz vykonávať, budú ospravedlnení,“ stojí v pokynoch pre študentov.

Študujúcim a zamestnancom taktiež fakulta ponúka účasť na skupinovej psychologickej podpore. Prvé stretnutie sa uskutočnili vo štvrtok a dnes, ďalšie sú plánované na január, informuje iDNES.cz. 

Pomoc na krízovom chate vyhľadalo 700 ľudí

Na krízový chat Univerzity Karlovej na jej webe sa od tragickej streľby na filozofickej fakulte pred týždňom obrátilo asi 700 ľudí, študenti, ale aj vyučujúci. Niektorí sa obávali návratu do výučby alebo žiadali informácie, kam sa obrátiť o pomoc ohľadom duševného zdravia, uviedol hovorca univerzity Václav Hájek.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie