fbpx

Rok 2023 bol významných krokom na ceste k legalizácii: Ilegalita konope posilňuje čierny trh

Účastník fajčí joint počas demonštrácie za legalizáciu konope a produktov z neho - Hanfparade v Berlíne 12. augusta 2023. Protest sa koná od roku 1997. Zdroj: FOTO TASR/DPA

Príprava legislatívy o regulovanej dostupnosti konope je v poslednej dobe veľmi diskutovanou témou. Rok 2023 bol rokom významných krokom na ceste k legalizácii domáceho samopestovania aj komerčného predaja.

Situácia však v súčasnosti ustrnula na mŕtvom bode, pritom aj verejnosť (a možno práve tá predovšetkým) je podľa prieskumov legislatívnym zmenám naklonená.

Zámer zákona z pera národného protidrogového koordinátora Henrich Vobořila je na svete. Návrh je pripravený v niekoľkých variantoch, ktoré zahŕňajú legalizáciu samopestovania konope a vznik špeciálnych klubov na jeho rekreačné užívanie či väčšie sprístupnenie liečebného konope. Je zvažovaný aj variant licencovaného predaja v obchodoch prístupných dospelým osobám.

„Vznik prísne regulovaného trhu je súčasťou plánu boja proti závislostiam, ktorý tento rok začiatkom apríla schválila vláda a ktorý zahŕňa aj posilnenie prevencie a liečby závislostí alebo vyššie zdanenie návykových látok,“ komentuje Jindřich Vobořil.

Táto nasledujúca fáza však naráža na ustanovenia medzinárodných zmlúv, preto je potrebné všetky kroky konzultovať s partnermi z Európskej únie. Aj tu však stále viac štátov zvažuje zavedenie regulovaného trhu s kanabisom.

Spoločnosť dospela, regulácia je nutná

Spoločenská aj zdravotná škodlivosť konope je podľa výskumov oveľa menšia ako škodlivosť alkoholu alebo tabaku. Ilegalita konope, ktorá by mala chrániť verejné zdravie a zvyšovať bezpečnosť spoločnosti, však robí úplný opak.

„Represia zlyháva, zákazy iba nahrávajú rozvoju čierneho trhu, kde je ponúkané konope, ktoré býva často kontaminované pesticídmi alebo ťažkými kovmi a obsahuje veľmi vysoké percento psychoaktívneho THC, takže môže spôsobovať toxickú psychózu a prispievať k rozvoju duševných chorôb. Najväčším problémom je však dostupnosť tohto konope deťom a dospievajúcim,“ upozorňuje Petr Pleva z Think tanku racionálnej politiky závislostí. Vhodnejšie spôsoby regulácie sú logickým vyústením situácie.

„Škodlivosť rôznych druhov drog a spôsob, akým by sme mali k látkam pristupovať, je rôzna. Nezodpovedá súčasnému stavu,“ komentuje poradca Henricha Vobořila a súčasne odborný riaditeľ Spoločnosti Podané ruky doc. MUDr. Viktor Mravčík, Ph.D. S odkazom na vedecké štúdie navyše zdôrazňuje, že prísnosť zákona priamo nesúvisí s mierou užívania, najmä problémového, závislostného užívania.

Cestou je vyvážená politika, ktorá stavia na prísnej regulácii dostupnosti na jednej strane a ucelenom systéme prevencie a znižovania rizík na strane druhej. Cieľom je potom obmedzenie negatívnych dôsledkov problémového užívania kanabisu a zároveň pridanie toľko potrebných financií do verejných rozpočtov.

„Dôkazom zlyhania represie je fakt, že nedokáže obmedziť masívny čierny trh. Konope je v SR podľa údajov Národného monitorovacieho strediska pre drogy a závislosti najpopulárnejšou drogou, skúsenosti s ním má takmer 40 % dospelej populácie a bohužiaľ aj rovnaký počet mladistvých,“ dodáva Petr Pleva.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie