fbpx

Umelci sa v otvorenom liste zastali herca: Vystúpili na obranu Depardieua

Na snímke Gérard Depardieu. Zdroj: X/Alain Weber

Zhruba šesť desiatok francúzskych umelcov sa v otvorenom liste zastalo herca Gérarda Depardieua, ktorý za posledné roky čelí už tretiemu trestnému oznámeniu kvôli sexuálnemu obťažovaniu. Medzi podpísanými je napríklad jeho herecký kolega Pierre Richard alebo speváčka a bývalá francúzska prvá dáma Carla Bruniová.

Umelci odsudzujú príval nenávisti, ktorý sa podľa nich na Depardieua zniesol napriek prezumpcii neviny, a píšu, že jeho odstrihnutie od sveta filmu by bolo „smrťou umenia“. „Film ani divadlo by sa nezaobišli bez jeho jedinečnej osobnosti… do dejín umenia prispieva najvyšším možným spôsobom. Je súčasťou histórie a naďalej ju tvorí. Za to mu Francúzsko tak vďačí,“ stojí v otvorenom liste.

Gérard Depardieu má za sebou nakrúcanie viac ako dvoch stoviek filmov, rad ocenení a je charizmatickou, ale aj kontroverznou osobnosťou. V poradí tretie trestné oznámenie spojené so sexuálnym násilím naň podala minulý týždeň španielska spisovateľka a novinárka Ruth Bazaová.

Desiatky francúzskych osobností niektoré kritické vyjadrenia na Depardieuovu adresu odsudzujú ako „lynč“. O prípadnom porušení zákona by podľa nich mal rozhodnúť súd. „Nech sa stane čokoľvek, nikto nebude schopný zmazať jedinečnú stopu, ktorú jeho dielo zanechalo v našej dobe,“ píšu umelci v otvorenom liste.

Spolky bojujúce za práva obetí sexuálneho násilia na list reagovali nevôľou, píše agentúra AFP. „Mám pocit, že dochádza k nedorozumeniu, keď počujem o ‚prívale nenávisti‘, ktorý sa na Depardieua valí. Obvinenia zo strany sťažovateliek nikdy neboli o pomste, ale o potrebe chrániť ostatných,“ povedala Emmanuelle Dancourtová, zakladateľka spolku MeTooMedias.

V otvorenom liste, ktorý dnes zverejnil denník Le Monde, spolok MeTooMedias kritizoval prezidenta Emmanuela Macrona. Ten sa herca v decembri zastal a povedal, že vďaka nemu je Francúzsko hrdou krajinou. Podľa otvoreného listu tým prezident mohol ovplyvniť prácu justície, ktorá preveruje podanie proti hercovi ohľadom sexuálneho násilia, a vyslať zlý signál obetiam. „Utvrdili ste vašimi slovami kultúru znásilnenia na najvyššej štátnej úrovni,“ stojí v liste.

Podľa signatárov stratil Depardieu všetku dôstojnosť. Poukazujú okrem iného na hanlivé výroky voči ženám, ktoré Depardieu predniesol v roku 2018 na návšteve Severnej Kórey. Zábery z návštevy zverejnenej pred niekoľkými týždňami viedli ministerku kultúry Rimu Abdul Malakovú k tomu, aby nechala zostaviť komisiu, ktorá zhodnotí, či hercovi odobrať Rád čestnej légie.

Najnovšie oznámenie podané na Depardieua novinárkou Bazaovou má podľa AFP malú šancu na úspech, pretože vo Francúzsku je čin už premlčaný, incident sa údajne stal v roku 1995, rovnako ako prípad herečky Hélene Darrasovej z roku 2007. Francúzska justícia sa však stále zaoberá oznámením o znásilnení herečky Charlotte Arnouldovej, ktorá ho podala v roku 2020.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie