fbpx

Vojna potrvá minimálne päť rokov, povedal Putin Číne. Ich os proti USA sa utužuje

Na snímke Vladimír Putin a Si Ťin-pching. Zdroj: TASR/AP/Sin-chua

Ruský prezident Vladimír Putin tento rok pri rokovaní s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom uviedol, že vojna na Ukrajine bude trvať minimálne päť rokov. Vládca Kremľa sa usiluje o to, aby Peking inváziu na Ukrajinu ďalej podporoval, hoci preťahovanie konfliktu však nie je v čínskom záujme. Stále sa tiež snaží o upevnenie rusko-čínskej vojenskej aliancie.

Keď sa Putin v marci stretol v Moskve so Si Ťin-pchingom, povedal mu, že Rusko „bude bojovať na Ukrajine najmenej päť rokov“, odhalili s odstupom zdroje podľa japonského portálu Nikkei Asia. Svojimi slovami chcel Putin presvedčiť čínsku hlavu štátu, že aj napriek nepriaznivej situácii, ktorá na fronte pre ruskú armádu panovala, Rusko nakoniec zvíťazí.

Šéf Kremľa si chcel tiež otestovať, či Čína, ktorá agresiu proti Ukrajine nikdy výslovne neodsúdila, udrží svoj proruský postoj. Hrozba predĺženia konfliktu však Peking vystrašila. Ak by sa totiž vojna na Ukrajine mala pretiahnuť až na päť rokov, kvôli svojej rozsiahlej vojenskej spolupráci s Ruskom by sa dostal pod ďalší tlak zo strany západných krajín. Už teraz pritom čínska ekonomika pociťuje vplyv medzinárodných sankcií.

„Súčasné problémy čínskej ekonomiky by sa v prípade ďalšieho utuženia západných sankcií voči Rusku, a tým nepriamo aj proti Číne, iste len prehĺbili“ píše Nikkei Asia a upozorňuje na to, že Číňania sa po marcovom stretnutí oboch prezidentov pokúsili o mierové rokovania priamo na Ukrajine .

V poslednej dobe preto Putin nastolil novú rétoriku. Denník The New York Times nedávno pripomenul, že minimálne od septembra sa ruský vodca snaží signalizovať, že je otvorený prímerie. Avšak pod podmienkou, že si Rusko môže ponechať územia, ktoré teraz okupuje.

Vzhľadom na marcové slová, ktoré odhalilo niekoľko zdrojov oboznámených so situáciou, však zrejme nemožno brať zámery ruského vodcu o zastavení paľby brány úplne vážne. Je totiž možné, že si Putin pred marcovými voľbami praje iba vytvoriť ilúziu, že smeruje k prímeriu.

A nastoliť takú atmosféru, ktorá mu pomôže posilniť vzťahy so spojencami – napríklad práve s Čínou, aby s ňou mohol vytvoriť silnú vojenskú alianciu. Tejto myšlienky sa totiž napriek zdráhavosti Pekingu stále nevzdal. A v roku 2023 sa protiamerické spojenectvo oboch veľmocí ďalej prehĺbilo. Aliancia Ruska a Číny ako nebývalá hrozba.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie