fbpx

Británia sa vracia k pintám vína. Šampanské tohto objemu mal rád aj Churchill

Na snímke fľaše vína. Zdroj: X/The Guardian

V Británii sa po viac ako 50 rokoch budú znovu smieť predávať pinty vína. Oznámilo to v stredu britské ministerstvo obchodu. Podľa neho sa fľaše s týmto objemom môžu objaviť regáloch obchodov a ponukách reštaurácií vďaka odchodu Británie z Európskej únie. Masívny návrat pínt, palcov či libier si však podľa ankety ministerstva Briti neprajú.

Od budúceho roka bude možné predávať v Británii fľaše s vínom s objemom 568 mililitrov, čo zodpovedá jednej pinte, oznámilo ministerstvo. Tiché aj bublinkové víno bude možné predávať aj vo fľašiach či plechovkách s objemom 200 či 500 mililitrov.

Zmeny sú ale nepovinné, a tak je otázkou, ako na ne budú spracovatelia a obchodníci v praxi reagovať.

Podľa stanice BBC bolo možné si kúpiť pintu vína v Británii naposledy v roku 1973 pred vstupom krajiny do Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS), ktoré bolo predchodcom EÚ. Veľkým priaznivcom fliaš šampanského s objemom jednej pinty bol údajne niekdajší premiér Winston Churchill.

Zákony v Británii prísne regulujú objemy fliaš a ďalších obalov pri nápojoch s vyššou mierou alkoholu. U piva naopak zostala možnosť si objednať jednu pintu aj po vstupe do EHS. O návrat imperiálnych jednotiek sa už vlani pokúšala vláda Borisa Johnsona. Malo ísť o jednu z výhod odchodu Veľkej Británie z Európskej únie.

Ministerstvo obchodu označuje umožnenie predaja vína vo fľašiach s obsahom jednej pinty za jednu zo slobôd získaných odchodom Británie z Európskej únie. Nové možnosti zrejme využijú predovšetkým britskí vinári, ktorí svoje produkty predávajú prevažne na domácom trhu. Tí vo vyhlásení uvítali predovšetkým fakt, že dochádza k zjednoteniu povolených obsahov vo fľašiach tichého a bublinkového vína.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie