fbpx

Deväťdesiat percent ruského energetického exportu mierilo do Číny a Indie

Kompresorová stanica Gazpromu v Rusku. Zdroj: X/Psephology and more

Takmer polovica ruského vývozu ropy a ropných produktov za celý rok 2023 smerovala do Číny. Tvrdí to ruský vicepremiér Alexander Novak, ktorý má energetické záležitosti v Rusku na starosti. Oproti predošlým rokom sa citeľne zvýšil aj význam Indie, ktorej podiel stúpol skoro na 40 percent. Vplyvom ruskej vojny na Ukrajine sa naopak dramaticky prepadol export do Európy.

„Medzi našich hlavných partnerov sa teraz zaraďuje Čína, ktorej podiel na celkovom vývoze vzrástol na približne 45 až 50 percent, a samozrejme aj India. Ešte pred pár rokmi pritom v podstate žiadne ruské dodávky ropy a ropných produktov na indické územie nesmerovali. Za posledné dva roky sa ale podiel vývozu do Indie dostal až na 40 percent,“ citovala agentúra Reuters ruského vicepremiéra Alexandra Novaka.

Novak zároveň dodal, že podiel Európy na ruskom vývoze ropy za rok 2023 klesol zo 40 až 45 percent len ​​na približne 4 až 5 percent.

Indické rafinérie môžu nakupovať ruskú ropu so zľavou a spracovanú ju následne predávať na trhoch, ako je práve Európa, kde je po nafte všeobecne veľmi vysoký dopyt.

Dodávky indickej nafty tak za posledné mesiace zároveň citeľne zmenili svoj smer. Celkový podiel indickej nafty, ktorý teraz mieri do Ázie, predstavuje asi 19 percent celkového vývozu. Ešte vlani bol ale tento podiel o 14 percentuálnych bodov vyšší. K prepadu došlo práve hlavne z dôvodu tesnejších obchodných vzťahov s Európou.

Zvýšený export do Ázie sa navyše týka aj ďalších fosílnych zdrojov. Ruský energetický gigant Gazprom pred pár dňami informoval aj o tom, že zaznamenal nový jednodňový rekord v dodávkach plynu dopraveného na územie Číny.

Presný objem plynu, ktorý Gazprom do Číny transportoval, firma nezverejnila. V minulom týždni ale vedenie ruského podniku informovalo, že momentálne pracuje na zvýšení dodávok do Číny prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri, ktorý je od roku 2019 hlavnou trasou na prepravu ruského plynu do Číny.

Ruské ministerstvo energetiky v septembri uviedlo, že vývoz plynu na územie Číny sa tento rok vyšplhá asi na 22 miliárd metrov kubických. V budúcom roku sa tento objem ešte o ďalších 8 miliárd m3 zvýši. Na projektovanú kapacitu 38 miliárd metrov kubických by sa potrubie Sila Sibíri 1 malo dostať v roku 2025.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie