fbpx

Zomrel Wolfgang Schäuble. Dlhoročnému nemeckému ministrovi financií bolo 81 rokov

Na snímke predseda Bundestagu Wolfgang Schäuble počas príhovoru. V Prahe 17. novembra 2019. Zdroj: FOTO TASR/Michal Svítok

Vo veku 81 rokov zomrel v utorok večer nemecký politik Wolfgang Schäuble, ktorý pomohol vyrokovať zjednotenie Nemecka v roku 1990 a ako minister financií bol ústrednou postavou v snahe vytiahnuť eurozónu z dlhovej krízy. Oznámila to v stredu jeho rodina, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AP.

Počas svojej skoro pol storočia dlhej kariéry vo vysokej nemeckej politike zastával množstvo významných postov.

Schäuble, člen nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), bol najdlhšie pôsobiacim poslancom Spolkového snemu (od roku 1972 do svojej smrti). Počas svojej politickej kariéry bol ministrom vnútra a financií a v rokoch 2017 až 2021 aj predsedom Bundestagu.

Pôvodným povolaním bol právnik, ktorý bol do Spolkového snemu zvolený prvýkrát v roku 1972 vo svojich 30 rokoch. Stal sa najdlhšie slúžiacim zákonodarcom a niekedy ho prezývali „večný poslanec“, pripomenula DPA. Kariéru v parlamente ukončil až v roku 2021, po štyroch rokoch vo funkcii predsedu Spolkového snemu.

Na post ministra financií vo vláde exkancelárky Angely Merkelovej zasadol v októbri 2009 krátko pred odhalením o narastajúcom rozpočtovom deficite Grécka, ktoré odštartovalo dlhovú krízu v eurozóne, ohrozujúcu svetový finančný poriadok.

Schäuble bol zástancom väčšej európskej jednoty a pomohol viesť dlhoročné úsilie zamerané na hlbšiu integráciu a prísnejšie pravidlá.

Ako západonemecký minister vnútra sa silne zaslúžil o zjednotenie Nemecka a z politiky neodišiel ani potom, čo ho v roku 1990 na predvolebnom zhromaždení postrelil duševne chorý útočník. Následkom atentátu Schäuble ochrnul na spodnú časť tela a bol upútaný na invalidný vozík.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie