fbpx

Navaľného presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. Prevoz trval 20 dní

Na archívnej snímke z 29. februára 2020 ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Zdroj: TASR/AP

Uväzneného lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný, presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. V pondelok to oznámila jeho hovorkyňa. 

„Našli sme Alexeja Navaľného. V súčasnosti sa nachádza v trestaneckej kolónii IK-3 v meste Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu. Dnes ho navštívil jeho právnik, Alexejovi sa darí dobre,“ vyhlásila jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Kolónia sa nachádza približne 1900 kilometrov severovýchodne od Moskvy a podľa právnika Ivana Ždanova ide o jednu z najsevernejších a najvzdialenejších kolónií.

„Podmienky sú tam drsné, s osobitným režimom vo večne zamrznutej oblasti“ a veľmi obmedzeným kontaktom s vonkajším svetom, poznamenal Ždanov.

Ždanov tiež poďakoval podporovateľom, aktivistom, novinárom aj médiám za podporu. Uviedol, že Navaľného podporovatelia poslali 618 žiadostí o oznámenie miesta jeho pobytu. Pôvodne sa nachádzal v trestaneckej kolónii 250 kilometrov východne od Moskvy.

Navaľného spojenci sa pripravovali na jeho presun do trestaneckej kolónie so špeciálnym režimom, čo je v ruskom väzenskom systéme najtvrdší typ väzenia. Od 6. decembra však nebolo známe, kde sa nachádza, čo vzbudilo obavy aj zo strany západných štátov a ľudskoprávnych organizácií.

Agentúra AP podotkla, že presuny väzňov do iných väzníc v Rusku zvyčajne trvajú dlho, niekedy aj týždne, počas ktorých o väzňoch nie sú poskytované príbuzným a advokátom žiadne správy a informácie o mieste ich pobytu sú obmedzené alebo nedostupné.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie