fbpx

Ukrajina zasiahla prístav Feodosija, Rusom potopila ďalšiu loď

Z výsadkovej lode Novočerkassk stúpa dym po zásahu ukrajinského letectva. Zdroj: X/Азов

Ukrajinský dronový útok zasiahol v noci na utorok prístavné mesto Feodosija na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, potvrdil tamojší Moskvou dosadený gubernátor Sergej Axionov. Ukrajinské letectvo tvrdí, že sa mu podarilo potopiť ruskú výsadkovú loď naloženú muníciou. 

Podľa Axionova došlo v dôsledku útoku dronom v tomto prístavnom meste k mohutnej explózii a následnému veľkému požiaru. Množstvo tamojších obyvateľov museli z okolitých domov blízko miesta útoku evakuovať.

Podľa oficiálne nepotvrdených informácií, ktoré kolovali na sociálnych sieťach, sa terčom útoku stala loď naložená muníciou.

Hlavný veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platforme Telegram uviedol, že pri útoku sa podarilo ukrajinským silám potopiť ruskú výsadkovú loď Novočerkassk triedy Ropucha.

Oleščuk na sociálnej sieti zdieľal aj video, na ktorom bolo vidieť mohutnú explóziu v prípade.

„Ďakujem pilotom letectva a všetkým zúčastneným sa ich dobrú prácu!“ napísal Oleščuk. „Oblečte si nohavice a ‚odíďte domov‘ z nášho Krymu, kým nie je neskoro!“ dodal.

Agentúra DPA pripomína, že informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Rusko potvrdilo, že Ukrajinci poškodili loď Novočerkassk

Rusko v utorok potvrdilo, že pri ukrajinskom útoku na Krymský polostrov bola zasiahnutá a poškodená výsadková loď Novočerkassk. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

„Dnes v noci pri odrážaní útoku ozbrojených síl Ukrajiny… bola poškodená výsadková loď Novočerkassk na základni Feodosija,“ uviedol ruský rezort obrany. Dodal, že prístav čelil útoku riadenými strelami odpaľovanými z lietadiel. Podľa rezortu sa pritom ruskej armáde podarilo zničiť dve ukrajinské stíhačky.

Ukrajinské vzdušné sily v utorok oznámili, že sa im pri pobreží Krymu podarilo zničiť loď ruskej Čiernomorskej flotily. „Ruská flotila sa stále zmenšuje. Vďaka pilotom vzdušných síl a každému, kto sa zapája,“ cituje veliteľa ukrajinských vzdušných síl Mykolu Oleščuka agentúra Reuters.

V samostatnom vyhlásení ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ich piloti podnikli v noci na utorok okolo 2.30 h miestneho času (1.30 SEČ) v oblasti okolo mesta Feodosija raketový útok, pri ktorom bolo zničené plavidlo Novočerkassk. Ukrajinská armáda sa domnievala sa, že loď preváža drony Šáhid iránskej výroby, ktoré Rusko pravidelne používa pri útokoch na Ukrajinu.

Vo Feodosiji sa nachádza ruská námorná základňa, píše AFP. Rozsah škôd v prístave a na lodi nie je bezprostredne známy. Na záberoch kolujúcich na internete však vidieť, že v prístave vypukol rozsiahly požiar, píše AP.

Ruskom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov ešte skôr v utorok uviedol, že útok na Feodesiju si vyžiadal obete. „Nanešťastie bola pri útoku na Feodosiju zabitá jeden osoba a dve ďalšie utrpeli zranenia,“ uviedol Aksionov. Dodal, že tiež bolo poškodených šesť budov a prišlo aj k evakuácii obyvateľov.

Ukrajina podniká útoky na Krym pravidelne, pričom sa zameriava predovšetkým na ruskú armádu. V apríli tohto roka sa jej podarilo potopiť krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily, pripomína AFP.

Zelenskyj je armáde vďačný

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že Ukrajina zaútočila na prístav Feodosija na Krymskom polostrove a poškodila výsadkovú loď Novočerkassk, informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval ukrajinským vzdušným silám za tento úder.

Ukrajinské ozbrojené sily už skôr uviedli, že ich vzdušné sily zničili výsadkovú loď Novočerkassk ruského námorníctva v prístave na východe Krymského polostrova. Ten Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo od Ukrajiny v roku 2014.

„Dnes minister obrany Šojgu (Putinovi) oznámil útok, ktorý Ukrajinci podnikli na Feodosiju, a škody na našej veľkej výsadkovej lodi. Bola to veľmi podrobná správa,“ povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Peskov.

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým na sociálnej sieti X napísalo, že „výsadková loď Novočerkassk vo Feodosiji bola dnes v noci zničená„. Ministerstvo zverejnilo aj fotografiu bez uvedenia zdroja, ktorá zachytávala plamene a dym v noci v prístave.

„Ukrajinské vzdušné sily odviedli vynikajúcu prácu. Krym je Ukrajina. Pre flotilu okupanta tam nie je miesto,“ dodalo v príspevku ministerstvo.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že loď podľa ich podozrení prevážala útočné drony.

Ukrajinský prezident Zelenskyj sa následne poďakoval vzdušným silám za tento útok na ruskú bojovú loď. V posmešnom príspevku na sociálnych sieťach naznačil, že plavidlo sa potopilo.

„Som vďačný našim vzdušným silám za pôsobivé doplnenie ruskej čiernomorskej flotily nachádzajúcej sa pod hladinou o ďalšie plavidlo. Okupanti nebudú mať na Ukrajine jediné pokojné miesto,“ napísal Zelenskyj.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie