fbpx

Ojazdené elektromobily vrátane tesiel a enyaqov rýchlo strácajú cenu. Predaje viaznu aj po zľavách

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels - Hyundai Motor Group

S veľmi rýchlym prepadom hodnoty sa musia zmieriť všetci, ktorí si v posledných piatich rokoch zaobstarali nový čisto elektrický automobil. Ako sa ukazuje, trh sa do značnej miery nasýtil a dopyt po ojazdených e-vozidlách, ktorých je k dosahu stále viac, značne ochabol. Zistenia vyplývajúce z globálnej štúdie analytickej spoločnosti iSeeCars a potvrdzujú sa aj na slovenskom trhu. Kto napríklad zaobstaral Škodu Enyaq v roku 2021 a teraz ju predáva, musí sa zmieriť s prepadom ceny takmer o polovicu. O desiatky percent lacnejšie ako predtým možno zaobstarať ojazdené elektromobily väčšiny značiek, a to dokonca v porovnaní už s minulým rokom.

iSeeCars zistila, že sa ojazdený elektromobil na svetových trhoch v októbri 2023 predával v priemere o 33,7 percenta lacnejšie ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Zatiaľ čo vlani v októbri zaplatil záujemcov o e-automobil z druhej ruky v priemere 52 821 dolárov, tento rok v októbri „len“ 34 994 dolárov, teda 32 tisíc eur.

Trh ojazdených áut ako celok pritom cenovo klesal podstatne pomalšie, vyplynulo z analýzy dát o viac ako 2,3 milióna nových a ojazdených vozidiel starých od jedného do piatich rokov. Priemerná predajná cena všetkých automobilov z druhej ruky bez ohľadu na pohon sa medziročne znížila iba o 5,1 percenta, hybridné vozidlá devalvovali o niečo viac, a to o 9,6 percenta, informuje e15.cz. 

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie