fbpx

Zo slávnej slovenskej ľadovej jaskyne mizne ľad, môže za to klimatická zmena

Na snímke stalagnát (uprostred), stalaktity (hore vpravo) a stalagmity (vľavo dole) sú osvetlené novým systémom osvetlenia v Demänovskej jaskyni slobody v utorok 10. októbra 2023. Demänovskú jaskyňu slobody takmer po roku rekonštrukčných prác sprístupnili pre verejnosť. Turisti tak môžu opäť navštíviť jednu z najpopulárnejších jaskýň na Slovensku. Privíta ich novým systémom osvetlenia. Na brífingu v Demänovskej doline o tom v utorok 10. októbra 2023 informoval Peter Gažík zo Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR. Demänovská jaskyňa slobody je podľa štátnych ochranárov jednou z najznámejších a historicky najnavštevovanejších jaskýň na Slovensku. Za viac než deväť dekád od jej sprístupnenia v roku 1924 ju navštívili milióny ľudí. FOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Klimatická zmena spôsobila v jednej z najviac navštevovaných jaskýň na Slovensku, Demänovskej ľadovej jaskyni, výrazný úbytok ľadu a takmer úplne ju pripravila o skoršiu ľadovú výzdobu. Oveľa lepšie je na tom druhá verejnosti prístupná ľadová jaskyňa v krajine, pri Dobšinej v národnom parku Slovenský raj.

Zmenené klimatické podmienky v posledných rokoch prispeli podľa vedúceho úseku ochrany jaskýň Správy slovenských jaskýň Pavla Bellyho k tomu, že v tej Demänovskej zostal len zlomok z asi 1000 metrov kubických ľadu, ktorý tam bol ešte pred dvoma desiatkami rokov. Očakáva sa, že jaskyňa môže prísť o ľadovú zásobu, ak bude doterajší vývoj klímy pokračovať, informuje iDNES.cz. 

„Zaľadnená jaskyňa tvarom podzemných priestorov vytvorí akoby pascu pre studený vzduch, ktorý v podzemí stagnuje. Keď je tuhšia zima, steny jaskyne viac premrznú a padajúca voda presakujúca cez strop jaskyne, najmä na jar z roztápajúceho sa snehu nad jaskyňou, zamrzne,“ povedal Bella.

Oveľa väčšiu zásobu ľadu má na Slovensku Dobšinská ľadová jaskyňa, kde bolo v prvej polovici 90. rokov vyše 110 tisíc metrov kubických ľadu. Táto jaskyňa je zapísaná na zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

„Je tam zaľadnený väčší priestor a na uchovanie ľadu pomáha aj stabilnejšia mikroklíma v spodnej časti jaskyne. V hornej časti jaskyne však tiež dochádza k úbytku ľadu,“ povedal Bella. Dodal, že strate ľadovej výzdoby nečelia len jaskyne na Slovensku, ale aj jaskyne podobného typu v iných regiónoch, najmä v miernom pásme.

Správa slovenských jaskýň sa stará o viac ako desiatku sprístupnených jaskýň, vrátane dvoch spomínaných ľadových.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie