fbpx

Na ruskej jadrovej nákladnej lodi vypukol v nedeľu požiar, reaktor neohrozil

Na archívnej snímke z 5. októbra 2014 nákladná loď Verity neďaleko nemeckého Kielu. FOTO: TASR/ DPA

Na ruskom nákladnom ľadoborci s jadrovým pohonom, ktorý kotví v severoruskom prístave Murmansk, vypukol v nedeľu požiar, ktorý sa už podarilo uhasiť. Štátna firma Atomflot, ktorá plavidlo vlastní, podľa agentúry Reuters uviedla, že požiar si nevyžiadal žiadnych mŕtvych ani zranených a ohrozený pri ňom nebol ani jadrový reaktor.

Horieť začalo v nedeľu v jednej z kajút jadrového ľadoborca ​​Sevmorpuť sovietskej výroby, plamene sa rozšírili na plochu asi 30 metrov štvorcových. „Požiar bol rýchlo uhasený,“ uviedla spoločnosť Atomflot. „Kľúčové systémy podpory ani jadrový reaktor neboli ohrozené,“ dodala firma.

Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie trvalo hasenie ohňa asi hodinu. Možnú príčinu požiaru ministerstvo neoznámilo, informuje iDNES.cz.

Plavidlo Sevmorpuť, ktoré je podľa agentúry AP jedinou aktívne pôsobiacou nákladnou loďou s jadrovým pohonom na svete, vstúpilo do služby v roku 1988 a pred desiatimi rokmi prešlo rozsiahlou modernizáciou.

Podľa informácií TASR, Loď sevmorpuť meria 260 metrov a v súčasnosti je jedinou nákladnou loďou na jadrový pohon v prevádzke. Funguje od roku 1988, pred desiatimi rokmi bola loď zmodernizovaná.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie