fbpx

Ruská imperiálna expanzia si brúsi zuby aj na strednú Európu

Na snímke predný rad zľava dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas, podpredseda vlády ČR pre digitalizáciu a minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš, dočasne poverená podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová, predseda vlády ČR Petr Fiala, dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger, ministerka obrany ČR Jana Černochová, dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď a minister zahraničných vecí ČR Jan Lipavský, zadný rad zľava minister spravodlivosti ČR Pavel Blažek, dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký, minister školstva, mládeže a telovýchovy ČR Vladimír Balaš, primátor mesta Trenčín Richard Rybníček, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Peter Gerhart, námestník ministra priemyslu a obchodu ČR Petr Třešňák, dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer pózujú počas fotenia pred spoločným zasadnutím členov vlád Slovenskej republiky a Českej republiky v Trenčíne v pondelok 3. apríla 2023. Na spoločnom rokovaní hovorili okrem iného o vojne na Ukrajine, obrannej či cezhraničnej spolupráci. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Hlavnou výzvou je držať Rusko čo najďalej od hraníc krajín strednej Európy, uvádzajú to viacerí predstavitelia. Ak Ukrajina padne, tak budú čeliť Rusku doslova na hraniciach Európskej únie, veľmi blízko. To však nesmieme pripustiť.

„Musíme si uvedomiť, že na Ukrajine brzdíme ruskú imperiálnu expanziu, ktorá si brúsi zuby aj na región strednej Európy, na baltické krajiny,“ uviedol v rozhovore šéf českej diplomacie Ján Lipavský. V dôsledku toho Fínsko vstúpilo do Severoatlantickej aliancie a Švédsko je blízko členstva.

Pomoc Ukrajine, či už je vojenská, humanitárna, finančná, politická aj morálna, je podľa neho aj v prospech európskej bezpečnosti.

Rusko na Ukrajinu vpadlo vlani 24. februára a Ukrajina pravidelne čelí jeho ostreľovaniu a vzdušným úderom. Tie výrazne zintenzívnili vlani na jeseň, keď Moskva začala rozsiahle bombardovanie ukrajinskej infraštruktúry a miest, čím v zimných mesiacoch prerušila dodávky energie, tepla či vody. Kyjev už skôr varoval, že k podobnej stratégii Moskva pristúpi aj túto zimu.

Únava z vojny, o ktorej sa často hovorí, sa podľa Lipavského prejavuje rôznymi spôsobmi. „Avšak ak by snáď platilo, že budeme unavení našou vlastnou bezpečnosťou, tak strácame aj našu slobodu a suverenitu,“ podotkol minister. Za dôležité považuje aj nutnosť podpory Ukrajine vysvetľovať verejnosti.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie