fbpx

Spľasla jedna z najväčších bublín na Wall Street. Akcie startupov s elektromobilmi padli

Akcie startupov s elektromobilmi padli. Zdroj: Pexels - SCREEN POST/ Anna Nekrashevich

S väčšinou mladých firiem, ktoré sa v posledných rokoch pokúšali presadiť na trhu s elektromobilitou, to ide z kopca. Vyplýva to z analýzy denníka The Wall Street Journal, ktorá sa zamerala na 43 spoločností, ktoré vstúpili na burzu v Spojených štátoch medzi rokmi 2020 a 2022. Z nich sa darí len štyrom, štyridsiatim dochádzajú peniaze, dve pohltila konkurencia, a tri dokonca zbankrotovali. Akcie väčšiny tých, ktoré zatiaľ prežívajú, už mesiace klesajú.

Príbehy vybraných firiem, ktoré stavili na čisto elektrický pohon alebo biznis s batériami do áut, sa výrazne líšia. Úplne skrachovali výrobcovia automobilov Lords-town Motors, autobusov Proterra a dodávok Electric Last Mile Solutions. Spoločností Romeo Power, ktorá vyrába batérie, a Volta, ktorá sa zaoberá dobíjaním, sa predali za zlomok pôvodnej hodnoty. Väčšina zostávajúcich firiem disponuje hotovosťou, ktorá im má vystačiť iba na časť budúceho roka. Tí šťastnejší, ako automobilky Rivian a Lucid, vydržia s peniazmi prinajmenšom do roku 2025.

Prepady o desiatky percent

Nie je preto prekvapením, že mediánový pokles akcií analyzovaných firiem predstavoval osemdesiat percent oproti cene, za ktorú sa obchodovali pri vstupe na burzu. Ešte oveľa horší prepad sa ukáže pri porovnaní najvyšších hodnôt, ktoré jednotlivé akcie dosiahli, a tých existujúcich. V priebehu iba dvoch rokov sa tak vyparili desiatky miliárd dolárov z valuácií firiem a kont investorov. „Bola to zďaleka najšialenejšia bublina, akú som kedy videl,“ hovorí o trhovom výplachu týchto spoločností Gavin Baker, investičný riaditeľ analytickej spoločnosti Atreides Management.

Automobilka Rivian vstúpila na burzu v novembri minulého roka a odvtedy odpísala 82 percent. V rovnakom roku 2021 sa začali obchodovať aj akcie ďalšieho výrobcu luxusných elektromobilov, spoločnosti Lucid. Postupne sa vyšplhali na viac ako päťdesiat dolárov za kus, aktuálne sú však na trhu iba za štyri doláre. Od záveru roku 2021 trvalo klesá aj Fisker, ktorý možno zaobstarať za necelý 1,5 dolára. Cena akcie tohto e-autovýrobcu sa pritom v dobách najväčšej slávy šplhala k tridsiatim dolárom.

Samostatnou kategóriou je startup Nikola, ktorého zakladateľ Trevor Milton podľa čerstvého verdiktu podvádzal investorov a klamal o vyspelosti technológií automobilov, ktoré spoločnosť vyvíjala. Americký súd ho poslal na štyri roky za mreže a vymeral mu pokutu v prepočte viac ako 893 tisíc eur. Milton sa proti rozsudku chystá odvolať, pádu akcií do hlbín Wall Street ale nemá šancu zabrániť. Startup Nikola šiel na americký akciový trh v polovici roku 2020, kedy dosiahol hodnotu takmer sedemdesiatich dolárov za akciu. Odvtedy až na pár pokusov o vzrast trvalo klesá, za posledný rok odpísal dve tretiny hodnoty, a teraz stojí necelý dolár.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie