fbpx

Vrah z univerzity v Prahe prešiel kurzom obrany. Bol nevýrazný, povedal inštruktor

Študenti stoja na rímse budovy Filozofickej fakulty Karlovej univerzity počas streľby v centre Prahy vo štvrtok 21.decembra 2023. Pri streľbe na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe prišlo vo štvrtok o život 15 ľudí, vrátane strelca. Ďalších 25 osôb utrpelo zranenia. Strelec zasiahol aj troch ľudí v okolí budovy a došlo tiež k prestreleniu civilného vozidla, aj vozidla polície. FOTO TASR/AP. Útočník z Prahy. Foto: Koláček Vlad - Facebook.

Študent Karlovej Univerzity vo štvrtok zabil chladnokrvne 14 ľudí, niekoľko ďalších zranil. Polícia potom uviedla, že strelec si do školy priniesol obrovský arzenál zbraní a streliva. Teraz vyšlo najavo, že útočník prešiel špeciálnym kurzom obrany. 

S informáciou o kurze prišiel prvý server PrahaIN.cz. Podľa webu útočník kurz absolvoval pred zhruba tromi mesiacmi, informuje iDNES.cz. 

„Áno, je to tak. Bol u nás na kurze, kde sa učia chrániť rodiny. Napríklad, keď sa k vám lúpe páchateľ, tak čo robiť. Ako sa správať, ako sa zabarikádovať. Alebo keď naopak idete domov a dvere sú vylomené a uvidíte tam niekoho, tak zase, ako sa zachovať,“ popísal inštruktor kurzu Zdeněk Charvát.

Kurz bez ostrých zbraní

Charvát tiež zdôraznil, že pri kurze sa nepoužívajú strelné zbrane. „Používame pri tom niečo ako airsoft. Teda vôbec ostré zbrane,“ doplnil Charvát. Podľa neho kurzy v ich spoločnosti ročne prejde asi šesť tisíc ľudí. Charvát tak poukázal na to, že je ťažké si zapamätať jednotlivcov, keď ničím nevyčnievajú.

„Samozrejme som sa pýtal inštruktorov na konkrétny dátum a hovorili, že si vždy pamätajú iba výrazné tváre alebo ľudí, ktorí niečo robia dobre a vedia to. Neviem to potvrdiť, ale za mňa bol ten človek naozaj nevýrazný, nevyjadroval sa a bol tichý, preto si ho aj inštruktori príliš nevšimli. Nevyčnieval,“ dodal Charvát.

Spoločnosť Hard Task Training podľa webových stránok taktiež organizuje strelecké kurzy.

 

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie