fbpx

To je mi fakt jedno. Naučte sa používať túto vetu a bude sa vám lepšie žiť

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels - Vera Arsic/ Timur Weber

Rozhodí vás každá maličkosť? Nezúfajte. Nie všetci sa narodia s pokojnou povahou. Súčasnosť navyše pokoju v duši veľmi nepraje. Katastrofické správy sa na nás valia zo všetkých strán. Zachovať si nadhľad znamená naučiť sa používať vetu, ktorá môže znieť cynicky, ale v deväťdesiatich percentách situácií je úplne namieste: je mi to jedno.

Porovnávať sa so súčasným svetom je náročná úloha. Jeho splnenie vyžaduje dve fázy. Prvá je rozhodnúť, čo môžem zmeniť, a tam venovať svoju energiu. Druhá nasleduje potom k tomu, čo zmeniť nemôžem, zaujať postoj antických stoikov. Čo neovplyvním, neriešim. Nenechám sa tým rozhodiť. Je mi to jedno. Nejako bolo, nejako bude.

Sú určite aj veci, ktoré nemajú byť jedno nikomu. Ale tých, ktorými si len zbytočne zanášame hlavu, je oveľa viac. Dajme si pár príkladov:

Čo o vás kto hovorí

Ohováranie je nepríjemná vec. Zvlášť keď viete, že o vás niekto šíri nezmysly, a vy nemôžete obchádzať všetkých známych a každému zvlášť vysvetľovať, že to nie je pravda. Väčšinou však rýchlo zistíte, že ľudia nie sú slepí. Aspoň nie tí, na ktorých názore vám záleží.

Keď sa dozvedia niečo, čo im k vám nesedí, dokážu to po chvíľke váhania vyhodnotiť správne, že je to iba ohováranie. A keby nie, čo by sa vlastne stalo, ak by niekto tým veciam veril? Asi nič. Váš život to neovplyvní. Môže vám to teda byť jedno.

Politika, vrátane svetovej

Zdravý postoj pri politike vyzerá úplne jednoducho. Ísť voliť, teda pokúsiť sa ovplyvniť aspoň to, čo je v mojich silách. A potom s kľudom prijať, keď to dopadne inak. Bolo by skvelé, keby našej krajine i celému svetu vládli múdri, vzdelaní, morálne silní ľudia, ale politik je odrazom svojich voličov

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie