fbpx

Volanie rukojemníkov zachytil pes: Matka jedného z nich armáde odpustila

Na kombosnímke trojica rukojemníkov, ktorých omylom zastrelili vojaci izraelskej armády. Izraelská armáda uviedla, že jej vojaci v piatok 15. decembra 2023 nedopatrením zastrelili troch rukojemníkov, ktorých pri útoku na Izrael zajalo palestínske militantné hnutie Hamas. K tragickej udalosti došlo počas bojov v Šadžájji, jednej zo štvrtí mesta Gaza. "Vojaci počas bojov omylom identifikovali troch izraelských rukojemníkov ako hrozbu. V dôsledku toho na nich vystrelili a zabili ich," uviedla armáda vo vyhlásení. Zdroj: FOTO TASR/AP

Matka jedného z troch rukojemníkov, ktorých izraelská armáda pred týždňom omylom zastrelila v Pásme Gazy, odpustila vojakom, ktorí zabili jej syna a vyzvala ich, aby pokračovali v boji za zničenie palestínskeho hnutia Hamas. Nové zistenia vo vyšetrovaní incidentu ukazujú, že päť dní pred streľbou armádny pátrací pes vybavený kamerou zachytil zvukový záznam volania rukojemníkov o pomoc.

„Neváhajte ani na okamih. Pokiaľ uvidíte teroristu, nemyslite na to, že ste zabili rukojemníkov. Musíte sa ochrániť, pretože jedine tak budete môcť chrániť nás ostatných,“ odkázala Iris Haimová izraelským vojakom, ktorí na severe Pásma Gazy zastrelili jej dvadsaťosemročného syna Jotama.

Spolu s ním zahynuli aj ďalší dvaja rukojemníci – dvadsaťšesťročný Alon Šamriz a dvadsaťpäťročný Samar Talalka. Hamas trojicu do Gazy odvliekol pri útoku na Izrael zo 7. októbra. Ozbrojenci toho dňa uniesli viac ako 250 rukojemníkov. Časť týchto ľudí teroristi na konci novembra prepustili výmenou za palestínskych väzňov zadržiavaných v Izraeli. V zajatí Hamásu zostáva asi 130 ľudí.

„Chceme vás vidieť na vlastné oči, objať vás a povedať vám, že to, čo ste urobili, akokoľvek je bolestné, bolo pravdepodobne v danej chvíli správne a nikto z nás vás neodsudzuje ani sa na vás nehnevá,“ dodala Haimová v mene svojho manžela a ich ďalších dvoch detí.

Smrť mužov vyvolala v Izraeli rozhorčenie a zvýšila tlak na vládu, aby dosiahla novú dohodu o pokoji zbraní s Hamasom. Izraelská armáda priznala, že streľba bola chybou a odštartovala vyšetrovanie incidentu. Neuviedli však ani mená vojakov, ktorí rukojemníkov zabili, ani aké to pre nich bude mať dôsledky.

K uneseným sa dostal armádny pes

Armádny hovorca Daniel Hagari vo štvrtok uviedol, že päť dní pred streľbou, 10. decembra, zachytila ​​kamera na vojenskom pátracom psovi zvukový záznam volania jedného z unesených o pomoc.

„Nahrávka bola bohužiaľ preskúmaná až potom, čo boli rukojemníci zabití, keď sa snažili dať o sebe vedieť izraelským silám,“ konštatoval Hagari.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie