fbpx

Viac než pol milióna obyvateľov trpí hladom. V Gaze hrozí hladomor, varuje Svetový potravinový program

Palestínčania čakajú v rade na jedlo, ktoré rozdávajú zdarma v meste Rafah v Pásme Gazy. Zdroj: FOTO TASR/AP

Štvrtina obyvateľov Pásma Gazy trpí hladom pre nedostatok potravín spôsobenému blokádou a bojom izraelskej armády s hnutím Hamas. Pokiaľ nebudú zaistené väčšie dodávky jedla, pitnej vody a zdravotnej starostlivosti, tak do polroka tam hrozí hladomor, varuje Svetový potravinový program.

Ekonóm Svetového potravinového programu (WFP) Arif Husain sa vyjadril, že nikdy nevidel nič podobné rozsahu ako v Gaze. Podľa údajov organizácie čelí v Pásme Gazy hladu 580-tisíc ľudí. Rozsah a rýchlosť, s akou kríza vznikla, sú bezprecedentné, dodal Husain.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na severe Pásma Gazy už nefunguje žiadna nemocnica a na juhu ich je v prevádzke deväť. Všetky sú preplnené zranenými a utečencami. Pacientom sa nedostáva lekárskej pomoci, pretože nemocnice nemajú dostatok zdravotníckeho materiálu, elektriny, ale aj zdravotníkov. V nemocniciach sa zároveň nevykonávajú žiadne operácie. V predchádzajúcich týždňoch tam výrazne vzrástol počet amputácií končatín aj u malých detí.

V stredu (20. 12.) vykonala izraelská armáda razie v dvoch posledných fungujúcich nemocniciach na severe Pásma Gazy a zadržala ich personál. Niektoré nemocnice v Gaze sú podľa izraelskej armády napojené na sieť tunelov využívaných teroristickým palestínskym hnutím Hamas.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uviedol, že izraelská armáda v stredu nariadila okamžitú evakuáciu časti mesta Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. V oblasti určenej na evakuáciu je 250-tisíc ľudí, viac ako polovica sú Palestínčania, ktorí sa tam presunuli.

Vojenské akcie potrvajú mesiace

Podľa izraelského ministra obrany Joava Galanta budú vojenské akcie na juhu Pásma Gazy trvať mesiace. Izrael sľúbil zlikvidovať hnutie Hamas v odvete za bezprecedentný útok, ktorý islamistické hnutie vykonalo na izraelskom území 7. októbra a pri ktorom zahynulo 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. O konflikte pravidelne informujeme.

Podľa informácií vlády Hamasu z 20. decembra si izraelské vojenské operácie od začiatku vojny vyžiadali v Pásme Gazy 20-tisíc mŕtvych, z toho najmenej 8-tisíc detí a 6 200 žien. Údaje však nie je možné nezávisle overiť.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie