fbpx

Maďarsko odmieta azylový pakt Únie. Nepustíme nikoho proti našej vôli, odkazuje

Na snímke maďarský šéf diplomacie Péter Szijjártó počas spoločnej tlačovej konferencie v Budapešti v stredu 20. decembra 2023. Zdroj: FOTO TASR/DUNA/MTI-Zoltan Balogh

Maďarsko rozhodne odmieta dohodu na nových migračných a azylových pravidlách Európskej únie. V stredu 20. decembra to vyhlásil maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó. Stalo sa tak potom, čo sa zástupcovia členských krajín a europoslanci zhodli na zásadnej úprave európskeho migračného a azylového systému.

„Dôrazne odmietame tento migračný pakt,“ povedal šéf maďarskej diplomacie podľa AFP. „Nepustíme (do Maďarska) nikoho proti našej vôli,“ dodal.

Maďarsko sa podľa neho odmieta podieľať na povinnej solidarite všetkých štátov, ktoré preťaženým krajinám majú pomáhať prijatím časti migrantov, finančne alebo materiálne.

Štáty Európskej únie a europoslanci sa po mnohých rokoch neúspešných snáh zhodli na nových migračných a azylových pravidlách európskeho bloku. Séria nariadení počíta s efektívnejšími kontrolami migrantov, rýchlejšími návratmi do krajín pôvodu aj s povinným zapojením všetkých členských krajín do pomoci preťaženým štátom.

Súčasťou balíčka je napríklad nariadenie o skríningu, ktoré zavádza povinné zisťovanie dát migrantov na vonkajších hraniciach. Ďalšie normy regulujú podmienky prijímania žiadateľov o azyl alebo požiadavky pre nárok na medzinárodnú ochranu.

Medzi najdiskutovanejšie časti patrilo nariadenie o azylovom a migračnom manažmente, ktoré obsahuje pravidlá solidarity medzi členskými štátmi. Azylové nariadenie zavádza takzvanú hraničnú procedúru, ktorá má urýchliť vybavovanie azylových žiadostí v hraničných štátoch EÚ.

Krízové ​​nariadenie zasa upravuje podmienky na vybavovanie žiadostí či zadržiavanie migrantov v situáciách, kedy bude v Únii vyhlásená migračná kríza, napríklad ak niektorý neunijný štát využije migrantov ako hybridnú zbraň.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie