fbpx

Slováci budú mať od 1.1. ďalšie ministerstvo: Danko si pretlačil vysnívaný rezort pre šport a cestovný ruch

Andrej Danko. FOTO TASR/Ján Krošlák

K 14 fungujúcim rezortom pribudne v novom roku ďalšie ministerstvo, ktoré sa bude orientovať na šport a cestovný ruch. Dvere mu otvorila novela kompetenčného zákona, proti ktorej sa ostro postavila opozícia. Viaceré politické strany však nesúhlasia s navrhovanými zmenami, ktoré novela zahŕňa.

Len donedávna prebiehali búrlivé diskusie o novom ministerstve športu a cestovného ruchu, ktoré má spadať pod SNS Andreja Danka. Poslanci Národnej rady však v stredu (20. decembra) schválili novelu kompetenčného zákona, na základe ktorej 1. januára 2024 vznikne samostatné ministerstvo.

Za návrh hlasovalo 77 koaličných poslancov. Proti novele ostro vystupovala opozícia, Progresívne Slovensko nazývalo novelu „lex únos štátu“. Schválenú novelu však ešte môže vetovať prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá má 15 dní na jej posúdenie, pripomína Denník N.

Účel nového rezortu

Ministerstvo cestovného ruchu a športu má vzniknúť s cieľom posilniť a zefektívniť využívanie verejných zdrojov a potenciálu v cestovnom ruchu a významne podporiť rozpoznateľnosť značky Slovensko ako bezpečnej turistickej destinácie a vytvoriť na zahraničných trhoch priestor pre plynulý rast príjmov tohto významného sektora domáceho hospodárstva. Ďalšou úlohou rezortu má byť podpora a rozvoj kúpeľného cestovného ruchu, rozvoj cykloturistiky a podpora kongresovej turistiky ako ďalšieho významného zdroja príjmov pre štát a mestá, uvádza sa v dôvodovej správe.

Nový rezort má získať kompetencie v oblasti cestovného ruchu od Ministerstva dopravy SR a v oblasti športu od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré sa má zároveň premenovať na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Ako informuje Pravda, vznikajúcu inštitúciu bude riadiť bývalý riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Keketi, nominant SNS Andreja Danka.

„Snažíme sa, aby od prvého januára historicky športové zväzy dostali o 20 percent viac finančných prostriedkov, čo je zhruba 20 miliónov. Ďalších 30 miliónov pôjde na zdvihnutie podpory Fondu na podporu športu. To sú peniaze z hazardu,“ priblížil Danko.

Ďalšie výrazné zmeny

Novela prináša aj iné zmeny. Upraviť sa má napríklad otázka menovania šéfov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Štatistického úradu SR, a to tak, že prezidentka stratí svoju právomoc menovať viacerých predsedov nezávislých úradov a vymenúvať, respektíve odvolávať, ich bude môcť vláda, vysvetľuje Denník N.

„Nesúhlasíme so zmenou menovania a odvolania predsedu úradu, ktorého má po novom menovať vláda a nie prezident po schválení NR SR. Predseda ÚDZS sa tak môže stať len bábkou v rukách vlády,“ povedal poslanec Peter Stachura za KDH.

Vydávanie Zbierky zákonov SR má takisto prejsť z Úradu vlády SR späť do kompetencie ministerstva spravodlivosti. Z novely tiež vyplýva, že zakladateľská funkcia k národnej lotériovej spoločnosti a správa akcií národnej lotériovej spoločnosti Tipos vo vlastníctve SR prechádza z ministerstva financií na Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie