fbpx

Vianoce budú na blate a nezvyčajne teplé, pred sviatkami však bude vyčíňať orkán

Na snímke predvianočná atmosféra. Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský

Vianoce sa blížia, avšak vôbec nebudú biele, ako si to množstvo Slovákov želá. Podľa najnovších predpovedí nás čaká nepriaznivé počasie, na Slovensko sa totiž rúti silný orkán. Zároveň sa cez našu oblasť bude tiahnuť teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať teplý vzduch od studeného.

Počasie sa v nadchádzajúcich dňoch bude výrazne zhoršovať. Dôvodom je presúvajúca sa hlboká tlaková níž Zoltan, ktorá na Slovensko prinesie silný ničivý vietor, varuje portál iMeteo.sk. Očakávať ho môžeme vo štvrtok (21. 12.) a je dosť možné, že počas veterného počasia nastane aj intenzívne sneženie, ktoré zasiahne niektoré oblasti Slovenska, kde môže napadnúť zhruba 10 cm čerstvého snehu. Konkrétne ide o Trenčiansky a Žilinský kraj. V polohách nad 600 metrov by však mohlo napadnúť aj viac ako 20 cm snehu.

Predvianočný orkán

V piatok (22. 12.) treba rátať so snehovými prehánkami, v nižších polohách do 300 metrov môžu byť aj dažďové, zatiaľ čo v sobotu (23. 12.) môže snežiť.

„Veterno bude aj piatok a v sobotu, a to najmä v západnej polovici územia a na horách (v najvyšších horských polohách bude búrlivý vietor až silná víchrica, zrejme až do konca vianočných sviatkov),“ píše SHMÚ na sociálnej sieti.

Sila vetra bude natoľko mohutná, že môže napáchať značné materiálne škody. Je nevyhnutné sa pripraviť aj na výraznejšie komplikácie v doprave. Vietor totiž môže prerušiť predovšetkým leteckú a železničnú dopravu, no pozor si treba dať aj na cestách, vysvetľuje iMeteo.sk.

Vianoce na blate

Biele Vianoce sa však konať nebudú, pretože na Štedrý deň (24. 12.) zažijeme výrazné oteplenie. Denné teploty sa totiž budú pohybovať od 2 do 9 °C a sviatky budú prevažne upršané, informuje iMeteo.sk.

Rovnaké počasie sa očakáva aj na Prvý sviatok vianočný (25. 12.), pričom snežiť bude len vysoko na horách. Teploty vystúpia na 4 až 14 °C, čo je na aktuálne ročné obdobie veľmi nezvyčajné. Druhý sviatok vianočný (26. 12.) sa bude niesť v podobnom duchu, no teploty sa budú pohybovať maximálne do 9 °C.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie