fbpx

Stačí dvakrát vdýchnuť a rozožerie to pľúca. Rusi nasadili na Ukrajine nebezpečný plyn

Zdroj: FOTO TASR/AP

Ukrajinskí vojaci musia na fronte čeliť novej hrozbe – plynu, ktorý proti nim v poslednej dobe už niekoľkokrát nasadila ruská armáda, uviedla americká stanica CNN. Odvoláva sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa ukrajinskej rozviedky, armádneho zdravotníka a dvoch preživších vojakov pri útoku plynom.

Podľa týchto zdrojov ruské sily používajú plyn pri Orichive na juhu Ukrajiny, pričom podľa zdroja z rozviedky ide o formu CS plynu, ktorý obsahuje slzné látky, je žieravý a aj horľavý.

CS plyn spôsobuje dočasné oslepnutie, dýchavičnosť a pálenie pokožky. Podľa CNN sa používa na potláčanie nepokojov. Jeho nasadenie v boji zakazuje Dohovor o chemických zbraniach, ktorý Rusko ratifikovalo.

V posledných týždňoch bolo zaznamenaných deväť útokov plynom, z ktorých jeden viedol k úmrtiu, oznámil CNN zdravotník. Plyn pritom na ukrajinskej pozícii vypustili drony. Po útoku nasledovalo ruské ostreľovanie a ďalšie dronové nálety, opísali ukrajinskí vojaci.

„Najskôr som uvidel dym. Vybehli sme zo zákopu a plyn zrazu začal horieť. Zákop bol v plameňoch. Ten plyn páli, oslepí vás, okamžite vám vystrelí do krku a nemôžete dýchať,“ popísal jeden z vojakov. „Nemali sme ani sekundu,“ dodal.

„Vdýchnete to dvakrát a už nemôžete dýchať,“ upresnil ďalší vojak. Obaja CNN ukázali zdravotné záznamy, v ktorých sa uvádza, že mali príznaky otravy.

Správy o nasadení plynu ruskou armádou na rôznych miestach Ukrajiny podľa CNN v nedávnych mesiacoch prichádzali opakovane, jeho použitie pri Orichive sa ale javí ako systematické.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie