fbpx

Európske krajiny vyhodili milióny dávok vakcín, vyplýva z analýzy

Ilustračná fotografia (Zdroj: FREEPIK/freepik)

Členské štáty Európskej únie vyhodili najmenej 215 miliónov dávok vakcín proti covid-19, ktoré nakúpili na vrchole pandémie. Daňových poplatníkov to stálo zhruba štyri miliardy eur. Údaje vyplývajú z analýzy serveru Politico.

Na konci roka 2020 od schválenia prvých proticovidových vakcín prijali únijné krajiny dodávky dohromady 1,5 miliardy dávok. Ide o viac než tri dávky na každého obyvateľa EÚ. Veľa z nich teraz leží v skladoch po celom kontinente.

Podľa Politico je výsledok analýzy zatiaľ odhadom a reálne čísla budú ešte vyššie. Výpočty založené na dostupných údajoch podľa webu ukazujú, že európske krajiny zlikvidovali v priemere 0,7 vakcíny na každého Európana. Na vrchole rebríčka je Estónsko, to vyhodilo viac ako jednu dávku na obyvateľa. Za ním následuje Nemecko.

Milióny vakcín proti covidu sa nevyužijú, musia sa zlikvidovať

Pokiaľ by sa priemerná miera odpadu premietla do zvyšných krajín EÚ,vo výsledku by ukázala viac než 312 miliónov zničených vakcín. Nie je však jednoduché zistiť, koľko vakcín bolo vyhodených. Vlády sa totiž zdráhajú tieto informácie odhaliť.

Výpočty sú založené na číslach z 19 členských krajín. 15 z nich dodalo presné dáta a u štyroch štátov web vychádzal z údajov, ktoré sa objavili v tamojších médiách. Niektoré čísla pochádzajú z aktuálneho mesiaca. Najstaršie údaje sú z minulého decembra.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie