fbpx

Američanka kúpila v charite vázu za pár babiek. Bol to vzácny kus za milióny

Zdroj: X/Aatar Digital Media

V jednom z obchodov amerického charitatívneho reťazca Goodwill v americkej Virgínii kúpila žena vázu za 3,99 amerických dolárov. Chcela ju predať so ziskom, ale výška jej skutočnej hodnoty vyrazila dych aj jej. Na aukcii za ňu dal záujemca viac ako 100-tisíc dolárov. Ukázalo sa totiž, že ide o veľmi vzácny taliansky kúsok.

„Myslela som si, že by som kúpenú vázu mohla následne predať za 1 až 2 tisíc dolárov. Nemala som ale tušenie, o aký hodnotný kúsok vlastne ide, kým som si o váze nezistila viac,“ povedala pre britský denník The Guardian Jessica Vincentová.

Nápovedou, že by váza mala skutočne vyššiu hodnotu bolo pre ňu malé písmeno M na dne vázy. Myslela si, že by písmeno mohlo znamenať skratku pre taliansky ostrov Murano, oblasť preslávenú kvalitnými sklárskymi výrobkami, ktorá sa nachádza kúsok od Benátok.

Krátko po kúpe sa tak obrátila na odborníkov na najrôznejších diskusných fórach. Nadšenci pre zberateľské umenie ju následne upozornili, že predmet sa veľmi podobá dielu slávneho talianskeho architekta Carla Scarpy.

Vincentová dlho neváhala a poslala fotografiu vázy vedeniu aukčnej siene Wright. Takmer okamžite sa jej ozval jej prezident Richard Wright, ktorý sa s ňou chcel o kúsku porozprávať. „Keď som fotografie uvidel, mal som naozaj dobrý pocit,“ povedal najvyšší predstaviteľ americkej aukčnej siene.

Netrvalo dlho a zistilo sa, že váza patrí do série architekta Carla Scarpy s názvom Pennellate a pochádza zo 40. rokov minulého storočia. Po tomto objave sa následne dostala do dražby, ktorá sa skončila minulý týždeň.

Neznámy súkromný zberateľ si ju zaobstaral za 107 100 amerických dolárov.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie