fbpx

Od nového roka nás čakajú výrazné zmeny v sociálnom poistení. Týkajú sa všetkých vekových kategórií

Zdroj: ISIFA

Poistencov Sociálnej poisťovne čakajú od 1. januára 2024 viaceré zmeny. Prinášame vám prehľad najdôležitejších zmien, ktoré neminú seniorov, matky, ale ani ľudí na PN-ke.

Od nového roka začína v sociálnom poistení platiť hneď niekoľko zmien. Tie najdôležitejšie sa týkajú dôchodkov, elektronickej dočasnej PN, nemocenských dávok, ale aj materskej dovolenky.

Valorizácia dôchodkov

Od 1. januára 2024 Sociálna poisťovňa automaticky valorizuje, teda zvýši všetky dôchodkové dávky. Dôchodcovia však o to nemusia osobitne žiadať, o zvýšení dostanú len písomné rozhodnutie.

Dôchodky priznané v roku 2024 sa zvýšia o 14,5 %, zatiaľ čo poberané dôchodky priznané pred novým rokom sa od 1. januára 2024 zvýšia o 3,6 % mesačnej sumy dôchodku, informuje Sociálna poisťovňa na svojom webovom portáli.

Druhý dôchodkový pilier

Aktuálne platná sadzba príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (II. dôchodkový pilier) vo výške 5,50 % sa má v roku 2024 zmeniť na 4 %. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR totiž v tejto súvislosti pripravuje príslušnú zmenu zákona.

Čo sa týka jednorazovej výplaty dôchodku z II. piliera v hotovosti, t. j. referenčnej sumy, tá je na rok 2024 stanovená vo výške 651,70 eur. Možnosť jednorazového vyplatenia nasporenej sumy príspevkov z II. piliera tak zostane zachovaná aj v roku 2024, to znamená bez nutnosti zdanenia vyplatenej sumy príspevkov, píše Sociálna poisťovňa.

Zmeny v elektronickej dočasnej PN

Od 1. januára 2024 bude dočasnú pracovnú neschopnosť v rámci elektronickej dočasnej PN (ePN) okrem v súčasnosti oprávnených lekárov uznávať aj lekár so špecializáciou v inom špecializačnom odbore alebo zubný lekár, pri poskytovaní špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Rozšíri sa tak okruh lekárov, ktorí budú povinne vystavovať ePN. Okrem aktuálne oprávnených všeobecných lekárov, gynekológov a lekárov ústavnej zdravotnej starostlivosti sa do systému od nového roka zapoja aj ambulantní lekári-špecialisti, vrátane lekárov poskytujúcich zubno-lekársku starostlivosť, vysvetľuje Sociálna poisťovňa.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie