fbpx

Vo Švajčiarsku chceli zakázať zvuk kravských zvoncov, s pochopením sa nestretli

Zdroj: X/National Geographic

Kravy pasúce sa na alpských lúkach so zdobenými kovovými zvonmi okolo krku sú jedným z typických symbolov Švajčiarska. Nie každému sa však táto tradícia páči. V obci v centrálnej časti krajiny sa skupina ľudí začala sťažovať na hluk a vytvorila petíciu, podľa ktorej by sa používanie kravských zvonov malo zakázať. U starousadlíkov však tvrdo narazila.

V obci Aarwangen v centrálnom Švajčiarsku bola začiatkom tohto roku podaná sťažnosť na hluk, ktorý vydáva stádo pätnástich kráv pasúcich sa cez noc na lúke vedľa obytnej oblasti. Dva novo prisťahované páry v nájomných bytoch s výhľadom na lúku požiadali úrady, aby zasiahli a prinútili farmárov, aby v noci zvony kravám odstránili.

„Keď som sa o sťažnosti dozvedel, bol som naozaj prekvapený,“ povedal agentúre AFP starosta obce Niklaus Lundsgaard-Hansen, ktorý sám žije na okraji dediny v blízkosti kravskej pastviny. „Chápem ale, že to môže niektorých ľudí rušiť,“ dodal.

Ľudia po spísaní sťažnosti prišli s návrhom petície na odstránenie kravských zvonov, ku ktorej úspechu potrebovali presvedčiť na podpis iba desať percent obyvateľov obce, teda necelých 500. Potom by mohlo dôjsť k zvolaniu referenda, v ktorom by občania o osude zvoncov rozhodli.

Namiesto toho však vznikla Iniciatíva na podporu zvonov, ktorej cieľom je zachovať právo farmárov na ich používanie po celý deň. Tú do súčasnej doby podpísalo viac ako 1 100 občanov. „To číslo je ohromné,“ konštatoval Lundsgaard-Hansen.

Podpora bola ohromujúca, povedal agentúre AFP Andreas Baumann, neurológ, ktorý stojí na čele iniciatívy. Iba štyria zo 166 ľudí prítomných na pondelkovom obecnom zhromaždení, kde iniciatíva predstavila svoje ciele, boli proti ich činnosti.

Symbol švajčiarskeho vidieka

Kravské zvonce boli kedysi na sledovanie stád pasúcich sa na alpských pastvinách nenahraditeľné. Napriek tomu, že ich užitočnosť s príchodom GPS opadla, zostávajú mocným symbolom idylického švajčiarskeho vidieckeho života.

Minulý týždeň boli navyše na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO pridané rituály súvisiace s alpským poľnohospodárstvom – práve vrátane vyháňania dobytka na vysokohorské pasienky na leto s ozdobnými zvončekmi.

„Ide o našu tradíciu, ktorú vytvorili predkovia. Zvony sú v DNA Švajčiarov a tu v Aarwangene to chceme zachovať,“ povedal predseda iniciatívy Baumann.

Ľudia, ktorí podali sťažnosti na kravské zvonce, pravdepodobne nečakali taký drvivý odpor. Jeden sa rozhodol svoju sťažnosť stiahnuť, zatiaľ čo druhý sa chce z dediny odsťahovať, informoval starosta.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie