fbpx

Zlepší mozog aj spánok. Veda chváli starodávne cvičenie, pritom stačí iba 20 minút denne

Ilustračná fotografia Zdroj: Repro foto geminicentrum.sk

Benefity starodávnej metódy sú merateľné. Zlepšuje pracovnú pamäť, či abstraktné myslenie. Taktiež podporuje priestorové učenie sa, pozornosť a spánok. Prínosy jogy nidra potvrdila aj aktuálna štúdia.

Hovoria jej „verbálna akupunktúra“, „pokročilý šlofík“, či „spánok s vedomou pozornosťou“. Všetky pomenovania naznačujú, že tento druh jogy má bližšie k meditácii ako k práci so svalmi. Mnohé svedectvá navyše dodávajú, že je to ľahšie ako meditácia ako taká. Pri joge nidra totiž nemôžete zlyhať. Pritom je však účinná, ako potvrdila štúdia vydaná v prestížnom magazíne PLoS One .

Exaktné meranie starodávnej techniky

Tím odborníkov nadviazal na predchádzajúce výskumy tejto jogy, chcel však urobiť krok ďalej, pretože predchádzajúce práce doložili iba prínosy pri kognitívnych schopnostiach a spánku na subjektívnej úrovni.

Vedci si preto vzali štyridsaťjeden zdravých dobrovoľníčok a dobrovoľníkov, ktorí sa s jogou nidra nikdy predtým nestretli. Prešli s nimi sériu kognitívnych testov a meraní spánku, potom im predpísali dvadsať minút praktizovania tohto špecifického druhu jogy denne. Siahli po riadenej tréningovej metóde. Experiment trval dva týždne.

Účastníci a účastníčky po onej dobe hlásili subjektívne zlepšenie kvality, ako aj trvania spánku, to však bol len jeden z prvkov štúdie. Respondentov a respondentky preverili podľa serveru MedicalXpress polysomnografiou v spánkovom laboratóriu, celonočným vyšetrením, ktoré zahŕňa napríklad dychovú aktivitu, očné pohyby, svalovú činnosť, okysličenie krvi, elektrickú aktivitu mozgu a srdcovú činnosť.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie