fbpx

Tento rok zahynulo na Evereste najviac ľudí v histórii. Čo sa deje na najvyššej hore sveta?

Ilustračné fotografie. Zdroj: FREEPIK/wirestock

V roku 2023 na Evereste zahynulo 18 horolezcov, čo je historicky najvyšší počet úmrtí za jednu horolezeckú sezónu na najvyššej hore sveta. Oficiálny počet obetí zverejnila himalajská databáza.

Ide o podobný počet obetí ako v roku 2015. Vtedy mala neobvykle vysoký počet mŕtvych na svedomí lavína, ktorá čiastočne zasypala základný tábor.

Predbežný záznam najvyššej hory sveta na jar tohto roka počítal s 12 mŕtvymi a piatimi nezvestnými. Nakoniec sa tragický počet zastavil až na čísle 18.

Môže za to vyčerpanie aj chlad

Horolezci, ktorí v roku 2023 na Evereste umierali, boli šerpovia a cudzinci. Okrem troch šerpov, ktorí boli pochovaní pádom seraku pri práci na zafixovaní cesty na vrchol, boli všetky tohtoročné úmrtia spôsobené vyčerpaním alebo vystavením extrémnej nadmorskej výške a chladu.

Niektorí pripisujú rekordný počet obetí vysokému počtu povolení, ktoré nepálska vláda vydala. Pre iných ide o dôsledok chýb neskúsených sprievodcov a horolezcov.

Nepálski predstavitelia a niektorí horolezci sa vyjadrili, že zmena klímy spôsobila tento rok chladnejšie počasie ako obvykle. Sprievodcovia na horách zdieľali s redaktorom prestížneho webu Outside Alanom Arnettom aj iný možný dôvod nezvyčajne smrteľnej sezóny, a to znižovanie bezpečnostných opatrení menej hnuteľných lezcov kvôli tomu, aby ušetrili náklady.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie