fbpx

Na vojnu v Izraeli doplácajú aj jeho susedia. Stálo ich to už miliardy

Zdroj: FOTO TASR/AP

Vojna na Blízkom východe zasiahla ekonomicky aj arabské štáty susediace s Izraelom. Ukázal to najnovší prieskum OSN, podľa ktorého sa ekonomické náklady Egypta, Jordánska a Libanonu vyšplhali až na 10 miliárd amerických dolárov. Podľa štúdie môže konflikt zároveň uvrhnúť viac ako 230-tisíc ľudí do chudoby.

Vojna Izraela a Hamasu prišla pre arabský svet v najmenej vhodnú dobu. Tamojšie krajiny sa totiž už od pandémie choroby covidu stretávajú s prudkým nárastom nezamestnanosti aj rozpočtovými tlakmi. Vojna teraz odrádza toľko potrebnej investície, zasahuje obchod aj spotrebu. Obzvlášť veľké problémy má Libanon. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prieskum Rozvojového programu OSN ukazuje, že ekonomické náklady vojny pre Libanon, Egypt a Jordánsko sa môžu dostať až na 2,3 percenta ich súhrnného HDP. Pokiaľ by vojna trvala ešte ďalších šesť mesiacov, tieto náklady sa dokonca zdvojnásobia.

„Vplyv je obrovský. Kríza na Blízkom východe už aj tak krehkú regionálnu situáciu ešte skomplikovala. Zhoršila sa nálada a panuje strach z toho, akým smerom sa veci v tejto oblasti vyvinú,“ povedal agentúre Reuters Abdallah Al Dardari, asistent generálneho tajomníka OSN, ktorý štúdiu viedol.

Najhoršie od druhej svetovej vojny

Izrael začal proti Hamasu bojovať po tom, čo priaznivci tohto režimu dňa 7. októbra kruto zabili 1 200 Izraelčanov a ďalších 240 ľudí zajali. Odvtedy Izrael útočí na Pásmo Gazy a oficiálne údaje palestínskych zdravotníckych úradov hovoria, že potvrdených už bolo 18-tisíc mŕtvych. Ďalších niekoľko tisíc ľudí sa zároveň zrejme ešte nepodarilo nájsť.

Abdallah Al Dardari ku konfliktu dodal, že taká veľká deštrukcia Gazy nemá od druhej svetovej vojny obdobu. Jeho tím sa ale snaží nájsť dostatok finančných prostriedkov na to, aby po ukončení konfliktu mohla odštartovať povojnová rekonštrukcia Pásma Gazy.

„Gaza za jediný mesiac bojov prišla o 45 až 50 percent obydlia. Nikdy sme nič také nevideli,“ uzavrel pre Reuters Abdallah Al Dardari.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie