fbpx

Neobvyklý spor medzi firmami luxusnej kozmetiky: Chanel žaluje Notino

Zdroj: eurovea.sk, Unsplash/Fernando Andrade

Francúzska luxusná spoločnosť Chanel si svojich partnerov, ktorým umožní tovar predávať, vyberá veľmi starostlivo. Významný online predajca parfumov a kozmetiky Notino medzi nimi nie je, ale luxusné parfumy a kozmetiku aj tak predáva.

Spoločnosť založená slávnou návrhárkou Coco Chanel žaluje českého predajcu parfumov a kozmetiky Notino. Od predajcu požaduje odpoveď, kde nakupuje jej produkty, ktoré predáva na e-shope, informujú hospodářskenoviny.cz. V spore ide najmä o ikonický parfum Chanel No. 5 a ďalší tovar slávnej značky.

Známy online portál Notino založil v roku 2004 Čech Michal Zámec. Francúzska spoločnosť sa vyjadrila, že Notino predajom jej produktov znižuje hodnotu luxusnej značky, preto podala na predajcu žalobu. Prekvapivo však nechce, aby Notino prestalo predávať jej výrobky, ale proti predajcovi chce podniknúť kroky za porušenie dohodnutých podmienok, píše sme.sk.

Podmienkou značky Chanel na oficiálny predaj jej produktov sú napríklad najmenej tri kamenné predajne a samostatné predvádzacie miestnosti. Značka taktiež presne určuje aj formu prezentácie jej parfumov. Notino tieto podmienky nespĺňa.

Notino musí povedať pravdu

Ako píše magazín forbes.sk firma Notino má za sebou najlepší rok v histórii predaja s obratom viac než miliardu eur. Radosť z úspechu komplikuje rozhodnutie pražského súdu, ktorý po šiestich rokoch vyhovel luxusnej značke Chanel. Na nariadenie súdu tak bude musieť e-shop odpovedať, kto mu dodáva produkty.

Súd neuveril obhajobe predajcu, ktorá bola založená najmä na tvrdení, že spôsob, akým si Chanel vyberá predajcov na spoluprácu, je diskriminačný a dokonca aj nezákonný. Naopak, poukázal na to, že Notino sa tiež snaží stať členom tohto exkluzívneho klubu.

Členka súdneho senátu Gabriela Kučerová uviedla, že Notino ako predajca na jednej strane nemôže tvrdiť, že systém výberu neexistuje, a na druhej strane sa doň snažiť dostať.

Tomáš Marek, právny zástupca Notina, sa vyjadril, že luxusná spoločnosť nevysvetlila, ako poškodzujú značku predajom jej produktov. Podľa neho predajca počká na písomné odôvodnenie a zváži odvolanie na Najvyšší súd, dodáva sme.sk.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie