fbpx

Ľudia šetria na hračkách. Hračkársky gigant Hasbro prepustí dvadsať percent zamestnancov

Zdroj: Shutterstock/JHVEPhoto, X/GamersEngaged

V súvislosti s pokračujúcim poklesom predaja oznámila americká hračkárska spoločnosť Hasbro, že znižuje počet svojich zamestnancov takmer o 20 percent. V pondelňajšej správe uviedla prepustenie 1 100 pracovníkov, ktoré dopĺňa zhruba 800 pracovných miest zrušených na začiatku tohto roka, oznámil generálny riaditeľ spoločnosti Chris Cocks.

„Nepriaznivé vplyvy na trhu, ktoré sme očakávali, sa ukázali byť silnejšie a vytrvalejšie, než sme sa domnievali,“ uviedol generálny riaditeľ Hasbra Chris Cocks. Spoločnosť, ktorá je konkurentom firmy Mattel, koncom minulého roka zamestnávala zhruba 6 490 ľudí.

Akcie Hasbra sa v reakcii na správu o ďalšom zrušení pracovných miest prepadli zhruba o šesť percent. Akcie spoločnosti Mattel, ktorá je okrem iného výrobcom bábik Barbie, tiež klesli o viac ako percento.

Spotrebitelia na celom svete sa stále stretávajú s dopadmi vysokej inflácie, ktorá ich núti obmedzovať zvyšné výdavky, kam patria aj hračky, napísala agentúra Reuters. V októbri sa firma pripojila k rivalovi Mattelovi a obe firmy varovali pred slabou vianočnou sezónou. Spotrebitelia podľa nich pred najdôležitejším obdobím pre maloobchodníkov šetria.

„Nepriaznivé podmienky, ktoré sme zaznamenali v prvých deviatich mesiacoch roka, pokračujú aj pred sviatkami a situácia pravdepodobne pretrvá aj v roku 2024,“ dodal Cocks.

Presne ako sme predpokladali

Nová situácia do určitej miery korešponduje s pochmúrnymi výhľadmi spoločnosti Hasbro na vývoj hračkárského priemyslu, ktoré zverejnila zhruba pred rokom. „Spoločnosť Hasbro sa pozerá na dáta v reálnom čase a podľa nej vstupujeme do fázy určitej neistoty ohľadom ochoty spotrebiteľov stráviť infláciu,“ vysvetlila vlani vo februári obavy hračkárskej firmy riaditeľka investičnej banky Jefferies Stephanie Wissinková.

Hasbro vtedy uviedlo, že v roku 2022 očakáva rast tržieb v nízkych jednociferných číslach. Finančná riaditeľka Deborah Thomasová doplnila, že hoci odvetvie hračiek a hier v posledných dvoch rokoch rástlo nadpriemerným tempom, výrobca nepredpokladá, že by tento trend do budúcnosti pokračoval. „V budúcom roku (2023) očakávame spomalenie alebo dokonca pokles tohto odvetvia,“ uviedla Thomasová.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie