fbpx

Čína strieľala vodným delom po lodi, na ktorej bol aj veliteľ filipínskych ozbrojených síl

Zdroj: X/REPROFOTO/Mr B

Filipínske plavidlá sa cez víkend v oblasti Juhočínskeho mora stretli s čínskymi loďami, ktoré im blokovali cestu a začali tiež paľbu z vodných diel. Pri incidente bol aj veliteľ filipínskych ozbrojených síl, ktorý hovorí o cielenom náraze čínskej lode, ktorá zrejme nevedela o jeho prítomnosti. Svedkami stretov boli aj novinári.

Dve filipínske zásobovacie plavidlá mierili v nedeľu k vraku lode Sierra Madre, ktorá slúži ako filipínska základňa na plytčine zvanej Second Thomas Shoal. Pri plavbe sa ale stretla s čínskou pobrežnou strážou.

Číňania vystrelili vodným delom a jednu filipínsku loď poškodili tak, že ju druhá musela odtiahnuť späť. Podľa Filipíncov tiež úmyselne narazili do iného ich zásobovacieho plavidla. Na jeho palube bol aj veliteľ filipínskych ozbrojených síl, generál Romeo Brawner Jr.

„Je to čistá agresia,“ povedal Brawner o čínskych manévroch. „Bol som svedkom toho, koľkokrát nám veľké lode čínskej pobrežnej stráže a milície skrížili cestu. Útočili na nás vodnými kanónmi, potom do nás narážali. Je to znepokojujúce.“

Podľa Brawnera Filipíny Číne neoznámili, že na palube lode niekto bude. „Zrejme preto nezmenili taktiku,“ uviedol generál, prečo Číňania ignorovali riziko, že zasiahnu takto vysoko postaveného vojenského činiteľa.

Peking uviedol, že dve filipínske plavidlá nelegálne vstúpili do čínskych vôd pri Spratlyho ostrovoch, a jedno z nich potom naschvál nabehlo do lode čínskeho námorníctva.

Čínska pobrežná stráž následne uviedla, že filipínske plavidlá ignorovali opakované varovania a „vykonali neprofesionálny a nebezpečný náhly obrat“. Čína vyzvala Filipíny, aby prestali s provokatívnym konaním, a obvinila ich, že nesú za nedeľné udalosti plnú zodpovednosť.

Dva incidenty počas dvoch dní

Už deň predtým narazili na Číňanov tri filipínske zásobovacie lode, ktoré mierili k útesu Scarborough, aby poskytli palivo filipínskym rybárom.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie