fbpx

„Alahovmu hnevu Izrael neunikne,“ vykríkol turecký poslanec a skolil ho infarkt

Zdroj: VIA GETTY IMAGES/Adem Altan, X/REPROFOTO/Gökhan Günaydın

„Alláhovu hnevu neuniknete,“ povedal 54-ročný turecký poslanec Hasan Bitmez vo Veľkom národnom zhromaždení v Ankare na účet Izraela a ľudí, ktorí ho podporujú. Chvíľu nato, ešte pri rečníckom pultíku, dostal infarkt. Podľa tureckých médií trpí cukrovkou. Skončil v starostlivosti lekárov.

Podľa webu magazínu Newsweek trpí poslanec Strany spravodlivosti (Saadet) Hasan Bitmez cukrovkou. Na miesto bola privolaná lekárska pomoc.

Podľa niekoľkých správ tureckého politika skolila srdcová príhoda. Záchranári preniesli Bitmeza na nosidlách do sanitky a odviezli ho do miestnej nemocnice. Podľa predsedu strany Saadet Temela Karamollaoğlua je poslancovo zdravie stále v ohrození.

Niektorí členovia Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) proti Bitmezovým výrokom o izraelsko-palestínskej vojne protestovali, uviedli turecké médiá. Svoj nesúhlas vyjadrovali poslanci búchaním do stolov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v parlamente označil Izrael za „teroristický štát“ a dianie v Gaze za genocídu. O teroristickom hnutí Hamás opäť povedal, že je to „politická strana, ktorá v Palestíne vyhrala voľby“. Izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi potom odkázal, že jeho čas vo vláde sa naplnil. „Je evidentné, že Izrael má jadrové zbrane,“ dodal a premiéra vyzval, aby to potvrdil.

Tvrdenie tureckého prezidenta je spochybniteľné vzhľadom na to, že od volebného víťazstva Hamasu sa v Pásme Gazy žiadne ďalšie voľby nekonali a mimovládne organizácie opisujú vládu Hamasu ako autoritársku.

Slová o tom, že členovia Hamasu nie sú teroristi, ale „bojovníci za slobodu“ potom Erdogan opakuje už od masakru zo 7. októbra. A v minulosti sa niekoľkokrát zišiel s najvyšším vedením organizácie. Mnohí vodcovia Hamasu majú navyše turecké pasy a majetok v Turecku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie