fbpx

Najlepšie mestá na život: Prestížny rebríček vedie západ Európy, Amerika pohorela

Zdroj: Pixabay/tookapic, StockSnap

Spoločnosť Mercer každoročne zverejňuje rebríček ideálnych miest na život. V tom tohtoročnom získali vysoké hodnotenia mnohé nemecké mestá. Naopak, údaje sú menej lichotivé pre Spojené štáty či Veľkú Britániu.

Podľa konzultantov spoločnosti Mercer je v roku 2023 život najkvalitnejší v rakúskom hlavnom meste Viedeň. Za ním nasleduje švajčiarsky Zürich a trojicu miest na ideálny život uzatvára novozélandský Auckland. Švajčiarsko obsadilo v prvej desiatke aj piate mesto (Ženeva).

Mercer v rebríčku určuje kvalitu života tým, že zohľadňuje faktory ako politická stabilita, zdravotníctvo, vzdelanie, infraštruktúra a sociokultúrne prostredie.

Západná Európa dominuje

Tento rok sa medzi desať najlepších miest s vysokou kvalitou života zaradilo sedem miest v západnej Európe, dve v Pacifiku a iba jedno v Severnej Amerike. Londýn, jedno z najväčších finančných centier na svete, sa umiestnil až na 45. mieste. Tokio je na 50. mieste a Hongkong na 77. mieste.

Hlavné mesto Dánska Kodaň je v rebríčku na štvrtom mieste. Popredné miesta v rebríčku si však získalo hneď niekoľko nemeckých miest. Frankfurt, Mníchov a Düsseldorf sú na šiestom, siedmom a desiatom mieste.

USA sa nedostalo ani do top 10

Naopak, ani jedno mesto v USA sa neumiestnilo medzi prvou desiatkou, dokonca ani dvadsiatkou. Najvyššie hodnotené mesto v USA je San Francisco na 37. mieste, čo naznačuje, že jeho kvality prekvapivo prevážili rozšírené problémy kriminality, bezdomovectva a užívania drog.

Od 11. do 20. miesta v poradí sú umiestnené mestá Haag, Wellington, Bern, Bazilej, Amsterdam, Luxembursko, Toronto, Ottawa, Berlín a Montreal.

Od 21. do 30. ide o Melbourne, Perth, Calgary, Oslo, Hamburg, Štokholm, Stuttgart, Canberra, Adelaide a Singapur.

31. až 40. miesto si získali Norimberg, Paríž, Tolouse, Helsinki, Brisbane, Brusel, San Francisc, Lyon, Lisabon a New York.

Mercer hodnotil dokopy 241 miest. Najnižšie zaradené mesto je Chartúm v Sudáne.

Naše hlavné mesto Bratislava sa umiestnilo na 83. mieste.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie