fbpx

V niektorých častiach Slovenska hrozí poľadovica: Sneh sa topí, hladiny riek stúpajú

Zdroj: FOTO TASR/Martin Baumann

V niektorých okresoch si treba dávať pozor na poľadovicu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy platia pre väčšinu okresov Prešovského kraja, viaceré okresy Žilinského a Košického kraja a okresy Brezno, Revúca a Rimavská Sobota v Banskobystrickom kraji. „Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ pripomínajú meteorológovia.

Na poľadovicu v okrese Stará Ľubovňa upozorňuje aj Slovenská správa ciest na svojom webe. Na hmlu s dohľadnosťou do 100 metrov si treba dávať pozor v lokalite Triblavina. V lokalite Vrútky je znížená dohľadnosť do 100 metrov pre silný dážď a v lokalite Šturec pre silné sneženie.

Pre husté sneženie je pre nákladnú dopravu do 10 metrov dĺžky uzatvorený horský priechod Donovaly (cesta I/59). Rovnako uzatvorená je tiež pre nákladnú dopravu cesta II/531 v okresoch Revúca a Brezno.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, taktiež cesty I., II. a III. i horské priechody.

Začnú stúpať vodné toky

Dnes bude na našom území zamračené a upršané počasie. Dážď nasýti vodné povodia, do ktorých naviac stečie aj topiaci sa sneh. Slovensko totiž okrem zrážok čaká aj výraznejšie oteplenie. Pršať bude aj na horách a vplyvom nasýtenia povodí sa treba pripraviť na vzostup vodných tokov, informuje imeteo.sk

Najvýraznejšie zrážky na juhu

Najbližšie hodiny priniesli na Slovensko oblačné až zamračené počasie s dažďom. Ten by mal byť najintenzívnejší v južných okresoch Slovenska.

Najupršanejšie bude ráno a dopoludnie. V stredu popoludní začnú zrážky od západu ustávať.

Najviac zrážok spadne na juhu a to do 20 mm, zatiaľ čo na severe sa budú zrážkové úhrny pohybovať len do 5 mm. Ako vidieť aj na mape očakávaných úhrnov tak najvýdatnejšie zrážky sa vyskytnú v Maďarsku a v Alpách. V okolí Salzburgu spadne až okolo 50 mm, čo zaznamenáme aj na vodných tokoch u nás.

Hladina riek stúpa

Povodia na našom území sú už niekoľko týždňov nasýtené a na ich vzostup spôsobuje už aj výraznejší dážď. Tak by to malo byť aj v nadchádzajúcich hodinách. Najviac stúpnu rieky na juhu krajiny.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie