fbpx

Dnes si dajte pozor na hmlu, poľadovicu, snehové jazyky i vietor na horách

Zdroj: FOTO TASR/Dano Veselský, Adriána Hudecová

Na celom území Slovenska možno v pondelok ráno očakávať hmlu. Pozor si treba dávať aj na poľadovicu. So snehovými jazykmi a závejmi treba rátať najmä v severných okresoch Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti najnižší stupeň výstrahy. Na horách v okresoch Banská Bystrica a Brezno sa môže vyskytnúť silná víchrica.

Sneh dlho nevydrží, lebo už dnes sa začne výraznejšie otepľovať

Nový týždeň prinesie oteplenie. Oteplí sa na +1 °C až +5 °C, na juhozápade do +7 °C. S oblačnosťou sa budú od juhozápadu na východ presúvať aj jednotlivé zrážkové polia. Vietor bude fúkať postupne od juhu rýchlosťou do 30 km/h, informuje imeteo.sk.

Zrážky boli v noci ešte aj snehové, hoci dnes už vo výške 700 m sa zmenia na kvapalné alebo zmiešané. Počas dňa môže v nižších polohách ešte aj snežiť, a to predovšetkým na východnom a strednom Slovensku. Avšak neskôr sa hranica sneženia posunie do výšky 1 000 m n. m.

Pondelok tak prinesie odmäk, preto si dajte dnes vhodnú nepremokavú obuv a na cestách jazdite ohľaduplne a opatrne. V Bratislavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom, Trenčianskom, Žilinskom a Prešovskom kraji hrozí dnes aj tvorba poľadovice.

Nad pásmom lesa bude fúkať búrlivý vietor až víchrica. Hrozí výskyt snehových jazykov a závejov, preto ak ste sa dnes chystali do hôr, tak radšej zostaňte doma.

Na západnom Slovensku bude oblačno až zamračené a hmlisto. Na mnohých miestach bude pršať a alebo to budú zrážky zmiešané, od 1 000 m n. m. snehové. Popoludní začnú zrážky ustávať a oteplí sa na +3 °C až +7 °C.

Stredné Slovensko bude mať na viacerých miestach daždivý pondelok. Dopoludnia môže snežiť aj v nižších polohách, prípade to budú zmiešané zrážky. Aj tu popoludní zrážky zoslabnú. Teplota sa bude pohybovať o +1 °C do +4 °C.

Nový týždeň bude na východnom Slovensku obloha zatiahnutá a niekde hmlistá. Spočiatku môže snežiť aj v nižších polohách. Na mnohých miestach bude pršať alebo to bude dážď so snehom. Aj tu zrážky popoludní zoslabnú. Teplota vystúpi do +1 °C do +3 °C.

Pozor na poľadovicu a silný vietor

Výstraha pred silnou víchricou je v oboch okresoch vydaná predbežne do 10.00 h. Vietor môže podľa SHMÚ dosiahnuť v nárazoch rýchlosť od 135 do 160 kilometrov za hodinu, priemernú rýchlosť 95 kilometrov za hodinu.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie