fbpx

V Pásme Gazy chýba už aj obyčajný chlieb. Ľudia nemajú kam utiecť

Zničené budovy po izraelskom bombardovaní pásma Gazy. Zdroj: TASR/AP

V Pásme Gazy je obyčajný chlieb nedostupný, upozorňuje organizácia Action Against Hunger. Viaceré pekárne museli zavrieť svoje prevádzky kvôli nedostatku múky. Dodávky s humanitárnou pomocou zostávajú obmedzené.

V meste Dajr al-Balah v centrálnej časti Pásmu Gazy sa ľudia prehrabávajú sutinami, ktoré po sebe zanechalo ostreľovanie. Nehľadajú len telesné pozostatky svojich blízkych, ale aj zásoby jedla, ktoré sa im kvôli vojne nedostávajú.

Miestni pripisujú atak izraelským jednotkám. Židovský štát začal ostreľovanie Pásma Gazy a následne aj inváziu v snahe zlikvidovať teroristov z palestínskej organizácie Hamas, ktorí 7. októbra zaútočili na Izrael. Útok zasiahol okrem obytných budov aj pekáreň. Podľa slov jedného z obyvateľov by to malo byť považované za terorizmus.

Chlieb je v Pásme Gazy považovaný za jednu z kľúčových potravín a v súčasnosti je takmer nedosiahnuteľným tovarom. Približne 130 pekární prevádzkovatelia zatvorili kvôli nedostatočným zásobám múky, upozorňuje pôvodom francúzska nezisková organizácia Action Against Hunger.

Pracovníčka organizácie Chiara Saccardiová uviedla, že v Gaze už prakticky nie sú žiadne potraviny.

Obyvatelia nemajú kam utiecť

Dajr al-Balah čelí neustále intenzívnejšiemu ostreľovaniu. Ľudia, ktorí ho chcú opustiť a tiež obyvatelia Gazy z ďalších oblastí narážajú na zásadný problém – nemajú kam utiecť. Hrozba smrti, spôsobená ostreľovaním alebo vyhladovaním, ich vraj sprevádza všade.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pred vypršaním dočasného prímeria vyhlásil, že Izrael bude bojovať až do konca.

V piatok (1. 12.) spustila izraelská armáda sériu vzdušných útokov, ktorých terčom sa stala južná časť Pásma Gazy, kam sa mala evakuovať značná časť civilistov zo severu. Týmto krokom si vyslúžila kritiku zo strany Palestínčanov i ľudskoprávnych organizácií a dostala sa pod tlak zo strany Spojených štátov.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie