fbpx

Vianoce sa blížia, deti očakávajú hračky pod stromčekom. Dávajte si však pozor, aké výrobky kupujete

Zdroj: FREEPIK/rawpixel.com

Vianoce sú už za rohom a ak rozmýšľate nad tým, že svojim deťom či vnúčatám kúpite hračku, spozornite. Nie všetky sú pre deti bezpečné. 

Do systému Safety Gate Rapex (systém EÚ na rýchlu výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch) pribudli ďalšie závadné výrobky, ktoré tentokrát môžu byť nebezpečné pre vaše ratolesti. Podľa dostupných informácií totiž niektoré hračky obsahujú buď chemikálie, alebo hrozí, že sa z nich vaše dieťa môže udusiť, prípadne ňou zaškrtiť.

Mäkká hračka v tvare chobotnice, známa predovšetkým v kruhu mladej generácie, je škodlivá kvôli ľahkému prístupu k výplňovému materiálu, ktorý si dieťa môže dať do úst. Udusenie však môže nastať aj pri drevenom vláčiku so siedmimi vagónmi značky Goki, keďže súčasťou hračky sú malé časti výrobku, ktoré sa dajú jednoducho oddeliť, ako napríklad komín lokomotívy. Naopak, nevinné drevené hasičské auto AIDEN s dlhou šnúrou sa môže pri rôznych činnostiach nechtiac zachytiť v oblasti krku dieťaťa, čo môže viesť k uškrteniu.

Medzi hračky, ktoré obsahujú chemikálie, patrí napríklad plastová bábika v tvare morskej panny. V materiáli tohto výrobku sa vyskytuje nadmerné množstvo organického cínu (TBT), ktorý je je potenciálne perzistentný, bioakumulatívny a toxický pre životné prostredie.

Plastová bábika „Secret Fairy“ má nadmernú koncentráciu di-2-etylhexylftalátu (DEHP), ktorý môže poškodiť zdravie detí, prípadne spôsobiť poškodenie reprodukčného systému.

Obzvlášť veľký pozor si treba dať na magnetické guličky. Ak by ich dieťa prehltlo, mohli by sa navzájom spojiť v tele a spôsobiť tak upchatie čriev alebo perforáciu. Toto zranenie by si už vyžadovalo zásah zdravotníkov, ktorí neustále žiadajú o zavedenie zákazu používania kovových predmetov pre maloletých.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie