fbpx

Rusko do pár rokov zaútočí na NATO, varujú lídri. Aliancia dovtedy musí pripraviť armádu

Zdroj: X/ Jacek Siewiera, FOTO TASR/AP

Šéf poľskej kancelárie národnej bezpečnosti Jacek Siewiera varuje, že východné krídlo Severoatlantickej aliancie má už iba tri roky na to, aby sa pripravilo na potenciálny útok zo strany Ruska. Predpokladá sa, že ku konfliktu by mohlo dôjsť v čase, keď Moskva bude istá svojou výhrou nad Ukrajinou.

Severoatlantická aliancia (NATO) má tri roky, aby sa pripravil na útok zo strany Ruska, tvrdí šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera. Pôvodné predpoklady nemeckých analytikov spomínali päť až deväť rokov na prípravu obrany proti ruskému útoku, Siewiera však tento scenár pre Nasz Dziennik opísal ako „príliš optimistický“.

„V tejto dobe musí byť na východnom krídle vytvorený potenciál, ktorý odstraší pred prípadnou agresiou,“ vyhlásil v rozhovore.

Siewiera vo svojej štúdii varoval, že po skončení vojny na Ukrajine Rusko obnoví svoje sily v priebehu šiestich až desiatich rokov. Podľa správy Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy (DGAP) musí do tej doby Severoatlantická aliancia pripraviť armádu, aby bola schopná odstrašiť Rusko. V najhoršom prípade, ak k vypuknutiu konfliktu dôjde, musia vojská NATO dokázať čeliť Rusku, informuje iDnes.cz.

O možnom útoku sa zmienili aj poľskí generáli, nemecký minister obrany či lotyšský prezident. Podľa nemeckých analytikov Moskva zaútočí práve vo chvíli, keď si bude istá svojou výhrou na Ukrajine.

Je preto mimoriadne dôležité, aby Severoatlantická aliancia bola schopná v nasledujúcom období odlákať Rusko pred hroziacim konfliktom, píšu topky.sk.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie