fbpx

AKTUÁLNE Ceny energií sa domácnostiam a podnikom budúci rok nezmenia. Štát to vyjde draho

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (obaja Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k predstaveniu návrhov na stabilizáciu cien energií v roku 2024 v Bratislave 6. decembra 2023. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Koniec roka sa blíži a opäť sa rieši otázka, ako sa budú vyvíjať ceny energií, zvlášť plynu a tepla pre nasledujúci rok. Predseda parlamentu Peter Pellegrini spolu s ministerkou hospodárstva Denisou Sakovou (obaja Hlas-SD) prišli s vyhlásením, ktoré poteší občanov a podniky a „zarmúti“ štátny rozpočet. 

Domácnostiam a vybraným zraniteľným odberateľom sa ceny energií budúci rok nezmenia. Distribučné poplatky sa zastropujú na úrovni roka 2023, informovali o tom v stredu predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini a ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Žiadne regulované subjekty by tak nemali pocítiť zdražovanie v oblasti elektriny, plynu a tepla. Zastropovanie cien energií však bude pre verejné financie mimoriadne nákladné. Ministerstvo hospodárstva vyčíslilo túto pomoc na 1,25 miliardy eur, ktoré pôjdu priamo zo štátneho rozpočtu, píšu aktuality.sk.

„Chcem ubezpečiť, že oproti cenám minulého roku za elektrickú energiu, plyn a teplo, čo sa týka domácností a vybraných zraniteľných subjektov, sa nič nezmení. Nikto na faktúre neuvidí nárast cien,“ zdôraznila Saková.

Podľa slov ministerky hospodárstva kompenzácie zatiaľ nie je možné plánovať z európskych prostriedkov.

Vydýchnu si aj podnikatelia

Distribučné poplatky v dodávke elektrickej energií mali podľa nej vzrásť približne o 20 %, zastropujú sa však na úrovni roku 2023, a to aj pre podnikateľský sektor. To isté sa týka aj distribučných poplatkov za plyn, ktoré mali stúpnuť o 6 %, ako aj tepla, kde mal byť nárast o približne 40 %.

„Novinkou je, že teplo rozširujeme o skupinu, ako sú detské domovy a internáty, aj tí budú mať regulovanú cenu v budúcom roku na úrovni tohtoročnej ceny,“ doplnila Saková.

Pre podnikateľov, samosprávy a rôzne organizácie budú aj v roku 2024 platiť kompenzačné mechanizmy, ktoré nastavila ešte vláda Eduarda Hegera. To znamená, že budú môcť ministerstvo hospodárstva požiadať o kompenzácie, ak pri cene plynu prekročia sumu 99 eur za megawatthodinu a pri elektrine 199 eur za megawatthodinu, píše denník SME.

O cenových návrhoch bude v stredu (6. 12.) rokovať vláda. Očakáva sa, že ich jednohlasne schváli.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie