fbpx

Lipšic sa vzdá funkcie, ak vláda garantuje, že nezasiahne do postavenia špeciálnej prokuratúry

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa vzdá svojej funkcie, ak vláda verejne garantuje, že nezasiahne do postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a jeho prokurátorov. Uviedol to v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

„Napriek zverejnenému a do Bruselu doručenému návrhu zákona, viacerí vládni predstavitelia v ostatných dňoch uviedli, že nie sú za zrušenie ÚŠP, a za jediný problém považujú pôsobenie mojej osoby na čele špeciálnej prokuratúry,“ povedal Lipšic.

Boj proti organizovanému zločinu a korupcii podľa neho nikdy nie je a ani nemôže byť postavený na jednej osobe. „Kľúčovú úlohu v boji proti najzávažnejšiemu zločinu, ktorý ničí právny štát, však zohrávajú moji kolegovia, prokurátori ÚŠP,“ podotkol Lipšic. Ako zdôraznil, zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry by malo negatívne následky pre celé Slovensko.

Brusel situáciu preskúma

Premiér Robert Fico, minister obrany Robert Kaliňák a minister spravodlivosti Boris Susko noli zmeny prerokovať už aj s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom. „Nechceme ísť do rizika, že prijmeme niečo, čo by nám spôsobilo problémy pri čerpaní fondov,“ vysvetľoval predseda vlády v relácii Sobotné dialógy. Zmeny konkretizovať nechcel. K Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) sa nevyjadril.

Po stretnutí s komisárom pre spravodlivosť Reyndersom, vydala Komisia stanovisko.

„Komisia sa bude musieť niektorými otázkami zaoberať podrobnejšie. Preskúmame najmä legislatívne reformy v oblasti boja proti korupcii a týkajúce sa Úradu špeciálnej prokuratúry, s cieľom posúdiť ich zlučiteľnosť s príslušnými európskymi normami a právnymi predpismi EÚ,“ vyjadrila sa Komisia.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) cez víkend vyhlásil, že urobí všetky potrebné kroky, aby špeciálny prokurátor Daniel Lipšic odišiel z Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevyjadril sa, či zostane fungovať Špecializovaný trestný súd.

Prezidentkin názor

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, prípadne Špecializovaného trestného súdu by bol podľa hlavy štátu krokom späť. Akékoľvek zásadné zmeny, najmä v oblasti právneho štátu, by sa mali diať po odbornej diskusii a v riadnom legislatívnom procese. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová.

„Takýto krok by som považovala za veľmi nešťastný až nebezpečný zásah do personálneho fungovania prokuratúry zo strany politickej moci,“ poznamenala hlava štátu.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie