fbpx

Chaos v Rakúsku: Sneženie spôsobilo výpadky prúdu, hlásia aj lavíny

Zdroj: Pixabay/jacky73490

Minimálne 20-tisíc domácností v Rakúsku zasiahli počas nedele výpadky elektrickej energie, ktoré nastali v dôsledku hustého sneženia.

Výdatné snehové prehánky v niektorých oblastiach Rakúska rapídne zvýšili lavínové riziko. Rakúsko taktiež zaznamenalo vážne dopravné nehody, informuje portál iMeteo.sk.

V Štajersku na juhovýchode Rakúska sa zrútil stĺp elektrického vedenia, čo spôsobilo výpadky elektriny v niektorých častiach krajiny. Spoločnosť Energie Steiermark, poskytovateľ elektrickej energie, hlásila poruchy v 265 elektrických staniciach. Tisícky domácností boli bez elektriny, píše TASR.

Počas nedele sa situácia na rakúskych cestách zlepšila a sneženie zmiernilo. Cesty však boli zablokované popadanými stromami. Železničná spoločnosť ÖBB uviedla, že vlaková doprava nebola ovplyvnená a prevádzka pokračuje.

V horských oblastiach v noci na nedeľu napadlo viac než pol metra snehu. Rakúske úrady v nich v sobotu (2. 12.) vydali upozornenie na nebezpečenstvo lavín, ktoré pretrváva aj dnes. Ide najmä o oblasti Tirolsko a Vorarlbersko.

Podľa agentúry APA lavína v nedeľu popoludní zasypala dve osoby v Salzbursku. Záchranári po nich pátrajú za pomoci vrtuľníka a lavínových psov.

Sneh skomplikoval dopravu

Tirolsko hlási problémy aj v cestnej a železničnej doprave spôsobené ťažkými poveternostnými podmienkami. Za rozsiahle výpadky elektriny môžu popadané stromy na elektrickom vedení.

Združenie cestnej dopravy OeAMTC potvrdilo, že na mnohých cestách počas víkendu panujú ťažké podmienky na cestách.

Problémy má aj Švajčiarsko

Riziko lavín je vo Švajčiarsku vysoké najmä vo vysokých horských oblastiach, a to v kantónoch Graubünden a Valais. V týchto oblastiach je malé zaťaženie na nestabilnom teréne, ktoré môže spôsobiť pád lavíny, píše iMeteo.sk.

Turistom a lyžiarom sa odporúča zvýšená opatrnosť v daných lokalitách.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie