Vedci odhalili, ako najlepšie uvaríte vajíčka NATVRDO: Ak ich nespotrebujete, urobte s nimi TOTO

vajcia, natvrdo
Ilustračné zábery Zdroj: Pexels/Krisztina Papp, Klaus Nielsen
Reklama

Tím talianskych vedcov tvrdí, že našiel vedecky najpresnejší spôsob, ako pripraviť perfektné vajíčko natvrdo. Hoci sa tento kuchynský úkon môže javiť ako triviálny, v skutočnosti už roky vyvoláva debaty, návody a množstvo neúspešných pokusov.

Výskumníci z Univerzity Frederica II. v Neapole zistili, že kľúčový problém spočíva v tom, že bielok a žĺtok sa varia optimálne pri odlišných teplotách. Bielko vyžaduje približne 85 °C, kým žĺtok dosiahne ideálnu konzistenciu už pri 65 °C. Ich štúdia, publikovaná v odbornom časopise Communications Engineering, poukazuje na to, že ich metóda zabezpečuje nielen lepšiu chuť, ale aj vyššiu nutričnú hodnotu výsledného jedla. Má to však svoje nároky – potrebujete dve nádoby, teplomer a aspoň 30 minút.

Metóda je založená na cyklickom striedaní vajca medzi horúcou vodou (100 °C) a studenou (približne 30 °C). Vajce sa ponorí na dve minúty do vriacej vody, potom na dve minúty do studenej – a tento cyklus sa opakuje osemkrát, teda celkovo 32 minút. Náročnejšou časťou je udržať teplotu studenej vody stabilnú, keďže každé vajce ju pri ponorení mierne zvýši. Vedci preto odporúčajú začínať s vodou o teplote 28 °C a počas chladenia vajce jemne premiešavať. Rovnako navrhujú narušiť škrupinu na jednom konci, čo zlepší prenos tepla dovnútra.

Celý nápad vznikol z výzvy, ktorú profesor Ernesto Di Maio dostal od kolegu – aby aplikoval svoje poznatky o materiáloch a ich správaní pri rôznych teplotách na niečo z každodenného života, napríklad jedlo, píše portál National Geographic. Di Maio vedie výskumný tím, ktorý sa bežne zaoberá polymérmi a plastmi, no v tomto prípade sa rozhodli zamerať na obyčajné vajíčko. Dozvedel sa tiež o šéfkuchárovi, ktorý pripravuje luxusné vajcia oddeleným varením bielka a žĺtka – za jedno si účtuje až 80 eur.

Výskum viedla doktorandka Emilia Di Lorenzová, ktorá sa do projektu pustila s pomocou počítačových simulácií. Modelovala šírenie tepla cez škrupinu a snažila sa určiť ideálnu kombináciu teploty a času. Zaujímavosťou je, že samotná výskumníčka vajcia veľmi neobľubuje, čo jej vedúci s humorom priznal ako miernu formu mučenia. Na Veľkú noc však profesor pripravil vajcia podľa tejto vedeckej metódy pre svoju rodinu – a ich reakcie boli nadšené.

Čo s nadbytočnými vajíčkami?

Veľká noc so sebou nesie príjemné dni odpočinku, voňavý mazanec, ale aj veľa uvarených vajec. Ak ich všetky nezvládnete rozdať šibačom, alebo si ich naopak vyšibete príliš veľa, nevadí. Môžete vyskúšať netradičný spôsob, ako predĺžiť ich životnosť, a tiež ich chuťovo ozvláštniť napríklad vitamínmi nabitou červenou repou, píše ženy.cz.

Ingrediencie: 3 pečené alebo varené červené repy, 300 ml vínneho octu, 200 ml vody, jarná cibuľka, horčičné semienko, dva bobkové listy, soľ, cukor a varené vajcia.

Postup:

  1. Pripravíme si nálev z vínneho octu a vody. Pridáme trochu horčičného semienka, lyžičku soli, lyžičku cukru a bobkový list. Privedieme do varu, chvíľku povaríme a potom necháme ľahko vychladnúť.
  2. Nakrájame cibuľku, olúpeme a nakrájame repu.
  3. Potom začneme suroviny nakladať do pohára. Najskôr cibuľku, repu, potom vajíčko a takto stále dookola, kým pohár nenaplníme. Na záver ju zalejeme pripraveným nálevom a poriadne uzavrieme.

Extra tip: Pokiaľ chcete vajcia natvrdo skladovať len tak, v chladničke vám pri teplote medzi 5 a 10 stupňami vydržia až 10 dní. Varené vajcia skladované v izbovej teplote je však nutné zjesť najneskôr do troch dní, neskôr už môžu byť pokazené.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti