fbpx

Ranné vtáčatá vs. nočné sovy: Štúdie vysvetľujú, kto je šťastnejší

Zdroj: Freepik/ Pexels - Martin Lopez

Dostáva sa k nám nespočetné množstvo informácii, ktoré tvrdia, že ak sa prinútime z postele dostať o hodinu skôr, stanú sa z nás super produktívne bytosti. S produktivitou sú zase spájané endorfíny šťastia. Človek je prirodzene so sebou spokojný, keď vidí za sebou kus odrobenej práce. No naozaj sú ranné typy oproti tým nočným šťastnejšie?

S týmto tvrdením sa stotožňuje aj mnoho psychológov, aj keď aj na tento aspekt sa treba pozrieť trocha komplexnejšie.

Akým štýlom fungujú nočné sovy a ranné vtáčatá?

Skutočnosťou je, že len veľmi malá hŕstka z nás je stopercentne čistým typom. Značná väčšina, niečo cez 60% je akousi zmesou oboch. Ďalší faktor, ktorý sa na fungovaní človeka počas dňa podpisuje, je chronotyp, ktorý výrazne vplýva na optimálny čas fungovania. Ranné typy sú najproduktívnejšie počas dňa, zatiaľ čo tie večerné majú efektívnejšie fungovanie v neskorších hodinách. Tieto skutočnosti môžu mať výrazné výhody v určitých profesiách. Napríklad večerné typy osobností budú oveľa lepšie znášať nočné zmeny ako tie ranné.

Pokiaľ ide o to, kto zapadá do ktorej skupiny, vo všeobecnosti je možné zhodnotiť, že ženy viac inklinujú k ranným chronotypom, pričom muži viac k tým večerným. Tak ako pohlavie, aj vek sa podpisuje na tom, ako človek uprostred dňa funguje. Adolescenti sú prirodzene zvyčajne nočnými sovami, ale pri dospievaní, s pribúdajúcim vekom sa tieto návyky menia a ľudom tak viac začína vyhovovať skoršie vstávanie, informuje BBC Science Focus.

Kto je šťastnejší?

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie