fbpx

Produkcia unikátnej slovenskej špeciality drasticky klesla. Chýba pracovná sila

Zdroj: FOTO TASR/Milan Drozd, FOTO RTVS

Výroba žitavskej papriky môže na Slovensku v blízkej budúcnosti skončiť. Pre nedostatok sezónnych brigádnikov totiž výrazne klesá počet jej pestovateľov. Pred rokmi sme stovky ton papriky ročne, tento rok to bude pravdepodobne iba desať ton. Aj napriek tejto skutočnosti ministerstvo práce neplánuje zaviesť žiadne ďalšie opatrenia.

Žitavská paprika sa stala prvým produktom na Slovensku, ktorý získal ochrannú známku Európskej únie ako výrobok s chráneným označením pôvodu. Jeho vysokú kvalitu a výnimočnosť zaručuje vyše storočná tradícia pestovania a spracovania koreninovej papriky na Podunajskej nížine. V súčasnosti však hrozí, že by výroba žitavskej papriky mohla zaniknúť, píše Startitup.

V minulosti spracovatelia sušením produkovali stovky ton papriky ročne, zatiaľ čo vlani už len asi 30 ton a tento rok výrazne menej. Papriku totiž pre nedostatok sezónnych brigádnikov už takmer nikto nepestuje, vysvetľujú Správy RTVS.

V roku 2006, ktorý patril z hľadiska výroby medzi najúspešnejšie, namleli a zabalili aj 500 ton. V tomto roku to však bude len 10.

„Keď to pôjde týmto smerom, tak dôjde k zániku pestovania koreninovej papriky na Slovensku,“ obáva sa Ján Kolesár, jeden z pestovateľov žitavskej papriky.

Problémom nie je papriku spracovať a dopestovať. Kameňom úrazu je zber, pre ktorý je nevyhnutná pracovná sila, ktorá však chýba, a tú nenahradia žiadne stroje, ako napríklad kombajn.

„Tento prípad len potvrdzuje ten fakt, že celé odvetvie špeciálnej rastlinnej výroby je naozaj náročné na ľudskú prácu,“ uviedla hovorkyňa ministerstva práce Kristína Korenková.

Rezort odvody brigádnikom už od roku 2023 čiastočne znížil. Pestovatelia však požadujú zvýhodnenie za viac odpracovaných hodín, to ale ministerstvo odmieta. Podľa producenta by pomohlo väčšie zapojenie nezamestnaných do sezónnych prác, pričom hlavnou motiváciou by pre nich mohlo byť ponechanie dávok popri brigádnickej práci, informujú Správy RTVS.

„Týmto ľuďom, pokiaľ prídu, nech peniaze zostanú a budú ešte zaplatení na tejto robote. Štát navyše zarobí, lebo budú platiť odvody,“ dodal Kolesár.

Tento typ návrhu už parlament raz dostal, avšak s neúspešným koncom. Podľa hovorkyne Korenkovej ministerstvo práce dnes neuvažuje nad žiadnymi navrhovanými opatreniami. V dôsledku to mať negatívny vplyv na nižší záujem farmárov pestovať aj ďalšie druhy zeleniny alebo ovocia.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie