fbpx

Etna opäť chrlí hustý dym a lávu

Sopka Etna - Ilustračné foto. Zdroj: FOTO TASR/AP

Jedna z najaktívnejších sopiek na seba znova upozornila. Talianska sopka Etna opäť vybuchla, z jej krátera sa valí láva a do výšky vstupuje hustý oblak popola. Úrady zatiaľ nevydali žiadne opatrenia, sopku monitorujú výskumníci.

Etna, najvyššia sopka v Európe, sa v noci z piatka (24. 11.) na sobotu prebrala opäť k životu. Ako informuje portál Polsat News s odvolaním sa na Národný inštitút geofyziky a vulkanológie v Catanii, Etna vybuchla v skorých ranných hodinách.

Okolo 3:35 hod. výskumníci, ktorí jednu z najaktívnejších sopiek monitorujú, zaznamenali nárast seizmickej aktivity, pričom zaregistrovali aj výstup hustého sivého dymu a lávy.

Počas soboty (25. 11.) sa však aktivita sopky znížila, napriek tomu naďalej ostáva pod dohľadom výskumníkov. Podľa talianskej tlačovej agentúry ANSA bola vydaná výstraha pre letcov, neďaleké letisko v Catanii však nezatvorili, pretože zatiaľ nie je ovplyvnené sopečnou činnosťou.

V tomto roku k výbuchu nedošlo prvýkrát

Etna vybuchla počas tohto roka aj v máji. V auguste dvaja slovenskí vedci upozornili na vzácny úkaz Etny, kruhové oblaky, ktoré môžu byť predzvesťou väčšieho výbuchu.

Tieto špecifické oblaky sa z vodnej pary objavujú každých 23 až 120 rokov. O pár dní sopka naozaj vybuchla, pripomínajú tvnoviny.sk.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie