fbpx

Časť Afriky čelí ničivým záplavám. Odborníci ich predpovedali, prezident Kene spochybňoval

Zdroj: X/William Samoei Ruto

Keňa, Somálsko a Etiópia donedávna zápasili s najhorším suchom za posledné desaťročia, teraz čelia rozsiahlym záplavám, ktoré si už vyžiadali desiatky obetí. Kenský prezident William Ruto pritom spochybňoval akékoľvek predpovede o silnom intenzívnom daždi. Momentálne je vo všetkých spomínaných afrických krajinách vyhlásený výnimočný stav.

Už približne 70 ľudí zahynulo v dôsledku silných dažďov a prívalových povodní v Keni, ktoré zároveň z domovov vyhnali desaťtisíce ľudí. Kenský prezident William Ruto situáciu označil za naliehavú a vyhlásil, že pracuje na jej riešení.

„Musíme sa pripraviť na núdzovú situáciu, ktorá nastane,“ vyhlásil Ruto počas príhovoru zo svojho oficiálneho sídla v Nairobi, pričom dodal, že ujsť do bezpečia museli ľudia z približne 36 160 domácností. Zároveň varoval pred postupným nástupom cholery a malárie.

Keňa, Somálsko a Etiópia donedávna zápasili s najhorším suchom za posledné štyri desaťročia, ktoré ich priviedlo na pokraj hladomoru. Teraz ich trápia ničivé záplavy spojené s meteorologickým fenoménom El Niňo. Voda najmä na severe krajiny zničila množstvo ciest a mostov, čím znemožnila trasu nákladným autám. Kenský prezident preto povolal armádu, aby pomoc dopravila letecky.

Na nákup jedla pre obyvateľov postihnutých záplavami vyčlenila vláda 2,4 miliardy kenských šilingov, v prepočte približne 14,5 milióna eur.

Somálske úrady na evakuáciu do zasiahnutých oblastí vysielajú člny a lietadlá. Očakávajú pritom, že rozsah povodní sa v nadchádzajúcich dňoch ešte zväčší, informujú Netky.sk. Prívalové povodne dosiaľ zničili už niekoľko stoviek hektárov poľnohospodárskej pôdy a vyžiadali si aj životy veľkého množstva kusov dobytka.

Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca a Kenský Červený kríž okrem toho podali mimoriadnu žiadosť o dotáciu vo výške 20 miliónov dolárov na boj proti prírodnej katastrofe.

Kenskí meteorológovia od septembra upozorňovali, že počas krátkeho obdobia dažďov, očakávaného od októbra do decembra, budú dažde silnejšie než obvykle. Prezident Ruto však tieto predpovede spochybňoval a tvrdil, že k ničivým záplavám nedôjde, za čo si teraz vyslúžil tvrdú kritiku.

Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark
Najčítanejšie